BizRemote by certSIGN Finanțe

Se caută finanțare pentru un deficit bugetar din ce în ce mai mare

8 mai 2020 2 min

Se caută finanțare pentru un deficit bugetar din ce în ce mai mare

Reading Time: 2 minute

Este clar că deficitul bugetar al României va fi mai mare decât cel planificat şi acesta va trebui finanţat, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

„Am discutat situaţia economică, situaţia bugetului, situaţia generală. Ne-am concentrat în această discuţie, în partea după introducere, pe două teme – prima fiind deficitul bugetar. Este clar că vom avea un deficit mai mare decât a fost iniţial (…) la începutul anului, planificat, iar acest deficit trebuie finanţat şi am avut o discuţie foarte bună pentru a vedea ce măsuri sunt fezabile, ce măsuri se impun pentru revigorarea economică”, a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

„Ceea ce ne dorim cu toţii este să avem o finanţare bună pentru deficit ca să nu fie nevoie de măsuri suplimentare de austeritate. Este nevoie de măsuri foarte coerente care ne permit să încurajăm această economie, care este în momentul de faţă într-o situaţie specială, într-o situaţie de criză”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Președintele a avut o şedinţă cu premierul Ludovic Orban, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pentru evaluarea situaţiei economice în contextul crizei generate de epidemia de COVID-19.

Ministrul Finanțelor declarase cu o zi în urmă că cifrele pentru luna aprilie “sunt mai bune decât ne aşteptam, iar încasările sunt mai mari decât în 2019”.

Florin Cîțu declarase și că sunt câteva probleme cu estimările Comisiei Europene, care susţine că previziunile de scădere cu 6% ale economiei vin după ce aceasta estimează că se vor reduce investiţiile cu 15% anul acesta. „Nu am tăiat nicio investiţie, din contră, le-am crescut. Iarăşi, cei de la Comisia Europeană văd o scădere a consumului. Nu cred că aşa ceva se va întâmpla. Din contră, am susţinut şi prin şomaj tehnic, ne-am asigurat că puterea de cumpărare nu scade. (…) Sunt câteva probleme acolo în estimare. Dar, bineînţeles, sunt ale Comisiei şi cineva se uită la ele şi noi trebuie să le explicăm”, declara minstrul.

Foto: Administrația Prezidențială

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: