BizRemote by certSIGN Stiri

Ce au făcut românii în pandemie

6 ian. 2021 2 min

Ce au făcut românii în pandemie

Reading Time: 2 minute

În perioada pandemiei de coronavirus doar puțin peste jumătate dintre români și-au serbat ziua de naștere, 47% au fost la un restaurant ori bar și aproape 70% dintre români au fost la biserică, potrivit unui sondaj realizat de firma de cercetare IRES.

Pandemia a afectat unele practici sociale și activități ale românilor. Cel mai serios afectate, pe fondul restricțiilor au fost activitățile care au implicat socializare: petreceri aniversare, de nuntă sau botez și mersul la restaurante. Un studiu realizat de firma de cercetare de piață IRES arată că, în perioada pandemiei, doar 22% dintre români au fost la o nuntă sau un botez, 47% au fost la restaurant/bar și puțin peste 50% dintre participanții la sondaj și-au aniversat ziua de naștere. La polul opus, aproape 70% dintre respondenți declară că au fost la biserică în perioada pandemiei de coronavirus. Activitățile umane de tipul viciilor au rămas la un nivel similar celui declarat în sondajele realizate anii precedenți.

Cultura este unul dintre domeniile puternic afectate de criza de sănătate publică. Doar unul din zece intervievați a fost la un spectacol în 2020, procent semnificativ scăzut comparativ cu toate celelalte valuri ale cercetării, mai mic chiar decât cel consemnat pentru anul 2010 (23%).  La cinematograf nu au mers 94% dintre repondenți, semnificativ mai mulți față de edițiile anterioare ale cercetării, în special față de 2018, an în care doar 70% declarau același lucru. Puțin peste șase din zece români spun că în 2020 nu au cumpărat cărți, iar procentul este similar cu cel al intervievaților din valurile anterioare ale studiului. 4 din 10 români nu au citit nicio carte anul trecut, similar cu rezultatele ediției din 2018 a studiului IRES.

O cincime dintre cei care au participat la cercetare spun că anul trecut au fost în străinătate. Un procent semnificativ mai scăzut de români au plecat în concediu în 2020, comparativ cu 2018 – 28% față de 44% în valul anterior al studiului. Cu trenul, în schimb au călătorit doar o cincime dintre respondenți, procent de asemenea scăzut comparativ cu valurile anterioare ale studiului. Mai mult,  doar unul din zece români au călătorit cu avionul anul trecut și doi din zece participanți la studiu au părăsit localitatea de domiciliu în perioada pandemiei.

Foto: © Volodymyr MelnykDreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: