Finanțe Stiri

Cele mai mari daune plătite de asigurători, cauzate de incendii

11 mai 2020 2 min

Cele mai mari daune plătite de asigurători, cauzate de incendii

Reading Time: 2 minute

Cele mai mari 50 de daune plătite de asigurători în 2019 în baza polițelor de tip property încheiate de companii au cumulat 143,6 mil. lei, dublu față de 2018.

Aproximativ 83% dintre aceste daune au fost cauzate de incendii, marcând o creștere importantă față de ponderea înregistrată în 2018, conform unei analize realizate de UNSAR la nivelul asociației.

Printre principalele cauze care au generat cele mai mari 50 daune plătite de asigurători pe polițele de tip property pentru companii – achiziționate de acestea pentru a-și proteja sediile, dotările, echipamentele, utilajele sau stocurile existente – se numără incendiile (119,2 mil. lei, în creștere cu 160% față de 2018), urmate de inundații, fenomene atmosferice și avarii accidentale la utilaje, arată UNSAR.

„Incendiile rămân cel mai frecvent risc despăgubit în baza asigurărilor de tip property. Mai mult decât atât, în 2019, despăgubirile plătite pentru incendii la clădirile deținute de companii – cum ar fi obiective industriale, fabrici – au fost de aproximativ 2,6 ori mai mari decât în anul anterior. Acest fapt demonstrează încă o dată importanța acestui tip de protecție pentru orice afacere, mai ales în perioade dificile precum este cea de acum”, a declarat Adrian Marin, Președintele UNSAR.

Asigurările property oferă, în general, acoperire pentru o gamă largă de riscuri precum: incendiu, explozie, trăsnet, riscuri catastrofice, fenomene atmosferice, dar și pentru alte riscuri specifice activității comerciale, care se pot atașa prin clauze poliței de bază.

În cazul asigurărilor de locuințe, cele mai mari 50 de daune plătite în 2019 au cumulat aproximativ 9,5 mil. lei (asigurări obligatorii și facultative). Pe primul loc în topul riscurilor care au generat daunele achitate anul trecut se află incendiul (87% în top 50 daune achitate), urmat de alunecări de teren, inundații, furtuni și greutatea stratului de zăpadă.

„În afară de creșterea numărului de incendii, asistăm și la o intensificare semnificativă a fenomenelor meteo extreme. Astfel, schimbările climatice provoacă tot mai multe daune, iar asigurările de locuințe sunt esențiale pentru protejarea patrimoniului românilor. Spre exemplu, doar în urma schimbărilor bruște ale vremii produse în vara anului trecut au rezultat daune de peste 8,8 mil. lei la locuințe, fiind deschise peste 6.600 dosare de daună”, a mai precizat oficialul UNSAR.

Anul 2019 a demonstrat necesitatea și rolul pe care aceste instrumente de protecție le au, în contextul în care despăgubirile plătite ca urmare a producerii riscurilor de incendiu și calamități naturale au crescut la nivelul întregii piețe de asigurări cu 69% față de 2018, conform datelor ASF.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: