Recenta premieră de balet „Cenușăreasa” prezentată de ONB la Bucharest Opera Festival
Reading Time: 3 minuteSpectacolul de balet „Cenușăreasa” de Serghei Prokofiev, va fi prezentat miercuri, 18 iunie, ora 17:00, de Opera Națională București în contextul Bucharest Opera Festival.
Este prima dată când ONB vine cu două titluri la BOF, unul de operă şi unul de balet, marcând prin două repere clare orientarea programului operei bucureştene către complexitatea, diversitatea şi nu în ultimul rând atractivitatea titlurilor propuse de-a lungul stagiuni, atât de importante pentru publicul de astăzi.
Regia și coregrafia poartă semnătura lui Renato Zanella, iar conducerea muzicală îi va aparține maestrului Daniel Jinga.

Unul dintre cei mai importanți coregrafi ai generației sale, Renato Zanella a fost Director al Baletului Operei de Stat din Viena, în perioada 1995 -2005. În cei zece ani, a realizat aproximativ patruzeci de coregrafii proprii. Pe durata mandatului său, Zanella a transformat Compania de Balet din Viena într-un ansamblu independent, capabil să susțină chiar și rolurile principale cu proprii săi dansatori și să facă față provocărilor impuse de cei mai mari coregrafi.
Zanella a oferit șanse tinerilor coregrafi din cadrul companiei de balet să-și exprime talentul și a acordat o atenție deosebită pregătirii noii generații de dansatori, care au fost instruiți cu grijă în cadrul școlii de balet a Operei de Stat din Viena, pe care a condus-o între 2001 și 2005.
În perioada 2016 -2017, Renato Zanella a fost coordonatorul artistic al Baletului Operei Naționale București și a semnat pe această scenă coregrafii precum „Romeo și Julieta” – producție care se regăsește și acum în programul operei, și „Iubire nesfârșită (Opus 73) – Le Sacre de printemps”, ambele titluri jucându-se cu casa închisă de-a lungul stagiunilor.
„Cenușăreasa” lui Sergei Prokofiev, un spectacol pentru toate vârstele, recreează povestea arhicunoscută a lui Charles Perrault și a Fraților Grimm, transpusă, de-a lungul timpului, în diferite versiuni, atât de operă, cât și de balet.
Unul dintre cele mai cunoscute balete din toate timpurile, „Cenușăreasa” se regăsește în repertoriul marilor companii de balet din întreaga lume, fiind un titlu care se bucură de un real succes în rândul publicului.

Cu toții cunoaștem povestea Cenușăresei, o radiografie a diferențelor sociale care evidențiază contrastul dintre bogăție și simplitate, dintre privilegiu și lupta pentru supraviețuire, oferindu-ne, în același timp, o lecție despre speranță și dreptate.
Peste 1500 de muzicieni, balerini, personal artistic şi tehnic vor fi prezenți pe scenă, în fosă şi în culise la Bucharest Opera Festival 2025, aşa cum se întâmplă an de an în iunie, pe aceeaşi scenă, a Operei Naţionale din Bucureşti.
Bucharest Opera Festival este un eveniment de zece zile care aduce la București cele mai importante teatre de operă și balet din România și nu numai, dând posibilitatea publicului de a experimenta călătorii culturale diverse.
Programul festivalului este disponibil în link-ul:https://operanb.ro/calendar/?luna=06&anul=2025
Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.
Distribuția:
Dirijor – Daniel Jinga
Cenușăreasa – Cristina Dijmaru
Prințul – Bogdan Cănilă
Zâna – Amyra Badro
Faun – Robert Enache
Mama vitregă – Valentin Stoica
Surorile vitrege – Răzvan Cacoveanu, Sergiu Dan
Anotimpurile
Primăvara – Ada Gonzalez
Vara – Marina Gaspar Ioniţă – Cristian Şuşu
Toamna – Andreea Ţăruş
Iarna – Ana Toderică – Stefano Nappo
Profesorul de dans – Adina Manda – Egoitz Segura
Regele – Gigel Ungureanu
Regina – Alexandra Gavrilescu
4 prieteni ai prințului – Hibiki Tsukamoto, Riku Kawanishi, Stefano Nappo, David Duţu
2 slujnice – Eliza Maxim, Lăcrămioara Proca
Cizmarul – Mircea Ioniţă
Cu participarea Ansamblului de Balet și a Orchestrei Operei Naționale București
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz