Stiri

„colectiv” câștigă premiul pentru cel mai bun film documentar

Reading Time: 3 minute

“colectiv”, documentarul regizat de Alexander Nanau, a câștigat Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel Mai Bun Film Documentar în cadrul celei de-a 33-a ediții a galei European Film Awards și a fost nominalizat alături de “Another Round” și “Corpus Cristi” pentru distincția LUX Audience Film Award.

”colectiv” este primul documentar românesc câștigător la European Film Awards. Fondată în 1988, Academia reunește peste 3,800 de cineaști din Europa.

LUX Prize a fost creat acum 13 de Parlamentul European pentru a susține difuzarea filmelor europene. Cele 3 filme finaliste vor fi subtitrate în cele 24 de limbi oficiale ale UE, astfel încât spectatorii din întreaga Europă să poată viziona filmele nominalizate. Până pe 28 aprilie, când va fi desemnat câștigătorul, publicul și deputații din Parlamentul European pot vor vota online, ambele voturi contând 50%. LUX Audience Film Award este susținut de Academia Europeană de Film, în parteneriat cu Comisia Europeană, Creative Europe și Europa Cinemas.

Faptul că votul majoritar al Academiei Europene de Film din anul acesta teribil pentru noi toti a venit către filmul “colectiv” este pentru mine mai ales o recunoaștere a importanței jurnalismului în societatea noastră, o recunoaștere a curajului avertizorilor de integritate, o recunoaștere a dreptului cetățenilor zilelor noastre de a fi respectați și protejați de politicienii statelor lor„, a declarat regizorul Alexander Nanau.

“colectiv” în regia lui Alexander Nanau, este propunerea României la premiile OSCAR® 2021, secțiunea „Cel mai bun lungmetraj internațional”. Este pentru prima dată când un documentar este propunerea României în competiția pentru premiile Academiei Americane de Film. În plus, distribuitorii americani ai filmului, Magnolia Pictures și Participant, vor înscrie filmul și pentru secțiunea „Cel mai bun film documentar”.

Filmul a obținut titlul de cel mai bun documentar în cadrul mai multor festivaluri internaționale de film, printre care “It’s All True”- Brazilia, “Hamptons International Film Festival”- SUA, “Docville”- Belgia, “DocAviv Film Festival”- Israel, “Zürich Film Festival”- Elveția, sau “Luxembourg Film festival”- Luxemburg.

Premiera mondială a filmului a avut loc anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, iar premiera nord-americană la Toronto International Film Festival. „colectiv” a fost și în selecția oficială din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020 și a făcut parte din selecția mai multor festivaluri internaționale, printre care New Directors/New Films, IDFA, True/False, CPH DOX, San Francisco International Film Festival, Göteborg International Film Festival sau Full Frame.

“colectiv” a fost lansat în SUA pe 20 noiembrie de către Magnolia Pictures și Participant, în aceeași zi în care distribuitorul Dogwoof a lansat filmul în Marea Britanie și Irlanda. În plus, filmul a intrat în cinematografe și VOD în mai multe țări în această toamnă, printre care și Franța, Germania, Israel, Belgia, Olanda și Elveția. Filmul va fi disponibil în 20 de țări și prin intermediul HBO Europe.

Distribuția în cinematografele din România a fost realizată de către Bad Unicorn. „colectiv” este produs de Alexander Nanau Production, în coproducție cu Samsa Film Luxembourg și HBO Europe, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Luxemburg Film Fund și Sundance Documentary Fund, cu participarea MDR Germania, RTS Elveția, RSI – Elveția și YES Docu – Israel

Alexander Nanau, laureat în 2020 al premiului ”Robert și Anne Drew” pentru Excelență în documentar în cadrul DOC NYC este regizor și producător germano-român. A studiat regia la Academia Germană de Film și Televiziune din Berlin (DFFB) și este deținătorul a două burse la Institutul Sundance, respectiv Academia de Artă (Akademie der Künste) din Berlin. În 2007 a înființat în România casa de producție Alexander Nanau Production. Filmul său documentar, „Lumea văzută de Ion B.”, a câștigat, în 2010, premiul Emmy Internaţional la categoria „Arts Programming”, iar „Toto și surorile lui”, următorul documentar al lui Nanau, a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film în 2015. Cel din urmă a avut o distribuție internațională numeroasă și a avut succes în rândul festivalurilor din întreaga lume. Nanau a fost director de imagine pentru documentarul francez-german „Nothingwood”, filmat în Afganistan, care a avut premiera la Cannes în 2017, în selecția Quinzaine des Réalisateurs.

foto: Alex Gâlmeanu
Ovidiu Neagoe

Recent Posts

Record de credite noi pentru persoane fizice la BRD: 2,35 mld. lei în primul trimestru din 2024

În primul trimestri din 2024, venitul net bancar al Grupului BRD a atins o creștere de 5,3% față de aceeași…

2 zile ago

Claudiu Butacu & George Constantin: Sustenabilitatea, dincolo de definiții

Sustenabilitate [substantiv feminin, (numai) singular] – capacitatea de a exista constant. Nu este definiția noastră, ci primul rezultat al unei…

2 zile ago

Schimbare la vârful Tuborg România: Yoav Bar preia funcția de CEO

Tuborg România anunță o schimbare strategică în managementul organizației, prin aducerea lui Yoav Bar la conducerea companiei, în funcția de…

3 zile ago

Profit de 390 mil. lei pentru Raiffeisen Bank România în primul trimestru din 2024

Raiffeisen Bank a înregistrat în primul trimestru din 2024 o creștere de 50% pe segmentul planuri de investiții, pensii private…

3 zile ago

Primul teatru construit de la 0 de comunitate, Grivița 53 mai are nevoie de 500.000 euro

Proiectul născut din crezul artistic al scriitoarei și regizoarei Chris Simion Mercurian prinde tot mai mult contur existențial. După 8…

3 zile ago

Smartphone-urile HUAWEI Pura 70 sunt disponibile la precomandă în România

Noile smartphone-uri HUAWEI Pura 70 Ultra, HUAWEI Pura 70 Pro și HUAWEI Pura 70 sunt disponibile la precomandă în România.…

3 zile ago