CSR Stiri

Companiile pot cumpăra produse textile de la Atelierul de Pânză folosind „taxa pentru dizabilitate”

4 feb. 2021 2 min

Companiile pot cumpăra produse textile de la Atelierul de Pânză folosind „taxa pentru dizabilitate”

Reading Time: 2 minute

Companiile sau instituțiile publice care au peste 50 de angajați pot achiziționa, fără costuri suplimentare, produse de la Atelierul de Pânză, unitate protejată a ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă.

Atelierul oferă sacoșe din bumbac, măști reutilizabile, mărțișoare textile și accesorii din pânză reutilizată. Toate pot fi achiziționate folosind jumătate din fondul „taxei pentru dizabilitate”.

Conform Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, instituțiile publice și companiile cu cel puțin 50 de angajați au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați. Dacă organizațiile nu respectă această prevedere, ele trebuie să plătească o taxă la bugetul de stat.

Reîncepând de anul acesta, legea permite companiilor și insituțiilor să folosească jumătate din suma datorată pentru a achiziționa produse și servicii de la unitățile protejate.

„În România rata șomajului este de 90% în rândul persoanelor cu dizabilități. Acest lucru ne-a determinat, încă de la înființare, să oferim locuri de muncă persoanelor cu nevoi speciale. Este mare nevoie de susținerea acestui grup vulnerabil, iar companiile și instituțiile publice se pot implica acum direct în susținerea lor: achiziționează, fără costuri suplimentare, produsele pe care persoanele cu dizabilități le crează. Susținând o unitate protejată, nu doar că asiguri locuri de muncă pentru persoane vulnerabile, ci și incluziunea lor socială” spune Andreea Savin, project manager al Atelierului de Pânză.

Companiile interesate de sacoșe din bumbac sau din textile reutilizate, care se pot personaliza, mărțișoare textile sau măști faciale din bumbac, semnează un contract de vânzare-cumpărare și un acord de parteneriat. La acestea, unitatea protejată atașează fișele de post ale persoanelor cu dizabilități care au lucrat produsele respective și o factură fiscală care atestă achiziția.

În acest moment, 30% dintre angajații Atelierului de Pânză sunt persoane cu dizabilități și cumulează 50% normă din total norme angajați, ceea ce a permis obținerea certificatului de unitate protejată.

Atelierul de Pânză, lansat în anul 2009, este o întreprindere socială a asociației ViitorPlus. În Atelier sunt confecționate produse textile prietenoase cu mediul: sacoşe reutilizabile din bumbac 100% (netratat, nevopsit, neînălbit), măști reutilizabile din bumbac și produse create din deșeuri textile pre-producţie, care astfel prind o nouă viață.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: