Management Stiri

Companiile vor crește importul de angajați

28 oct. 2019 2 min

Companiile vor crește importul de angajați

Reading Time: 2 minute

Pentru a acoperi din deficitul forței de muncă, 25% dintre companiile din țară iau în calcul importul de angajați, însă, pe termen lung vor fi necesare alte măsuri, avertizează experții în resurse umane. 

Un sfert dintre companiile din țară iau în calcul importul de angajați pentru a-și acoperi deficitul de forță de muncă, cererea fiind în special pentru muncitori necalificați sau sezonieri, după cum arată studiul „Pay Well 2019” realizat de PwC România. Printre companiile care și-au exprimat această intenție se numără organizațiile din sectoare precum cel hotelier, construcții sau agricultură. O tendință similară a apărut, coform studiului și în IT&C sau business process solution. România se confruntă cu un deficit acut al forței de muncă ca urmare a migrației, problemelor demografice sau ale sistemului educațional din ultimele decenii. Potrivit estimărilor PwC, pentru a susține o creștere economică de 3,5% este nevoie de încă un milion de angajați până în 2022.   

Ionut Sas Partener PwC Romania

„Importul forței de muncă poate fi o soluție temporară pentru anumite sectoare. Pe termen mediu și lung, însă, companiile ar trebui să se concentreze pe adoptarea și punerea în practică a unor programe de educație și dezvoltare a competențelor angajaților, în special digitale, având în vedere că în următorul deceniu automatizarea si introducerea inteligenței artificiale vor înlocui preponderent locurile de muncă care presupun activități repetitive. Inovarea și digitalizarea vor contribui la eficientizarea proceselor, urmând ca cererea pentru angajații mai puțin calificați să scadă, mai ales în domenii precum agricultură sau industrie manufacturieră, unde există cea mai mare probabilitate ca locurile de muncă să fie înlocuite”, a declarat Ionuț Sas, Partener, People&Organisation Leader PwC România.

Aproximativ 600.000 de locuri de muncă din România vor fi afectate de transformarea digitală generată de noile tehnologii, potrivit studiului PwC Workforce Disruption Index. Dintre acestea, 275.000 ar putea fi înlocuite de automatizare.

Deși companiile spun că găsesc greu angajați, România are una dintre cele mai mari ponderi ale populației inactive din Uniunea Europeană, potrivit analizei Paywell.

Oana Munteanu 1

„În același timp ne confruntăm cu o situație paradoxală: avem una dintre cele mai scăzute rate ale șomajului din Uniunea Europeană, de 3,2%, cea mai mică din ultimii 30 de ani, dar avem al treilea cel mai ridicat nivel al populației inactive dintre statele membre. Cauzele sunt diverse și multe dintre ele au legătură cu structura economiei pentru că există regiuni ale țării unde oportunitățile de angajare sunt foarte reduse sau inexistente. Unele companii au aplicat programe de educație sau formare profesională în aceste zone. O astfel de abordare ar contribui la utilizarea potențialului uman existent”, a declarat Oana Munteanu, Senior Manager, People&Organisation PwC România. 

Excluzând pensionarii și populația de peste 15 ani care urmează o formă de învățământ, peste 1,1 milioane persoane sunt teoretic disponibile pentru a fi angajate.

Foto: © Arne9001 | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: