Stiri

Controversa noilor cărți de identitate electronice. Sistemul se tasează, vor mai putea apărea schimbări

5 aug. 2021 2 min

Controversa noilor cărți de identitate electronice. Sistemul se tasează, vor mai putea apărea schimbări

Reading Time: 2 minute

După ce au fost prezentate public, noile cărți de identitate electronice au născut extrem de multe controverse. Unele din personalitățile publice dar și politicieni au reclamat schimbarea cuvântului ”sex” de pe cărțile de identitate cu ”gen”. Dar și faptul că tricolorul românesc nu mai este afișat pe cartea de identitate.

Pentru aceasta directorul Direcției pentru Evidenta Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) a MAI, Cătălin-Aurel Giulescu a declarat, miercuri, într-o conferință de presă că noua Carte Electronică de Identitate (CEI) va cuprinde doar două opţiuni în ceea ce priveşte genul persoanei, „feminin” şi „masculin”.

„Acest document, pentru proiectul-pilot va conține mențiunea ‘gen’, dar tot proiectul, acum hotărârea de guvern, stabilește că sunt doar două opțiuni, ‘feminin’ şi ‘masculin’, nu există niciun fel de altă intervenție”, a declarat Cătălin-Aurel Giulescu.

„Actul de identitate are ca funcție principală stabilirea identității persoanei şi legitimarea, dar are şi o funcție secundară, este document de călătorie; în aceste condiții, suntem obligați să respectăm regulamentul UE care stabileşte nişte condiții pentru călătorie.
În primul rând, nişte elemente de identificare vizuală, stabilite de Uniune – respectiv steagul Uniunii Europene. Suntem obligaţi să introducem acest element de identificare vizuală, steagul Uniunii, în interiorul căruia se află indicativul României, format din două caractere”, a explicat directorul DEPABD.

Standardele pentru noile cărți de identitate sunt stabilite la nivel european

Potrivit acestuia, regulamentul UE prevede că suntem obligați să respectăm un standard ICAO – de a structura formatul documentului având în vedere niște zone obligatorii, pentru ca acest document să poată fi citit electronic şi să poată fi uşor de identificat anumite câmpuri.

„Mai mult de 60% dintre elementele de securitate pe care le conţin cele două proiecte de documente – una a fost deja lansată, în proiectul-pilot, cealaltă, simplă, urmează s-o lansăm în următoarele patru luni – sunt structurate în special prin modalitatea prin care sunt îmbinate culorile, vopselurile”, a afirmat Giulescu.

Steagul româniei nu poate fi introdus cu actualele tehnologii

În ceea ce priveşte CEI s-a optat pentru stema naţională, pe lângă însemnele UE, care sunt obligatorii, iar aceste elemente pot fi cuprinse doar în partea de sus a documentului, a adăugat el.

„Tehnic, e aproape imposibil la acest moment să introducem steagul României, cu actualele tehnologii. Dar putem să luăm în considerare orice fel de propunere. Aceasta este esenţa proiectului-pilot – ne propunem ca în acest an să emitem un număr limitat de cărţi, aproximativ 5.000. În această fază vom testa toate elementele tehnice, dar şi în ceea ce priveşte utilizarea documentului”, a precizat Giulescu.

Directorul DEPABD a adăugat că documentul de identitate va putea să conţină orice fel de element considerat necesar.

„Aşteptăm propunerile dumneavoastră, vă mulţumim pentru cele care deja au fost formulate. Orice opţiune este posibilă, în acest moment, vom analiza cu foarte mare atenţie şi la final vom trage nişte concluzii şi este foarte posibil ca menţiunea respectivă să fie ‘sex'”, a mai declarat Giulescu.

Întrebat când vor fi disponibile noile cărţi de identitate, Giulescu a menţionat că acest lucru se va întâmpla după ce vor fi soluţionate toate aspectele discutate: „Nu mai devreme de nouă luni, dar nu mai târziu de 12 luni”.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: