Finanțe Stiri

Costurile bancilor cu prevenirea terorismului, in crestere

17 nov. 2015 < 1 min

Costurile bancilor cu prevenirea terorismului, in crestere

Reading Time: < 1 minut

Atentatele de la Paris vor creste costurile bancilor cu actiunile de prevenire a spalarii banilor si de lupta impotriva terorismului, spune Radu Gratian Ghetea, presedinte CEC Bank si presedinte de onoare al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

“Sa ne amintim ce s-a intamplat dupa 11 septembrie 2001. Pe langa masurile de securitate s-au introdus noi cerinte privind urmarirea si prevenirea spalarii banilor si a actelor de terorism”, a declarat Radu Gratian Ghetea la seminarul EU-COFILE, organizat de BNR, ARB si Alpha Bank. Acesta a explicat ca se asteapta ca bazele de date pe care bancile le gestioneaza sa creasca si sa apara costuri suplimentare.

Totodata, dincolo de costurile cu prelucrarea si protectia datelelor cu caracter personal, vor aparea noi metode de urmarire si verificare a posibilelor actiuni de spalare de bani si de raportare a tranzactiilor suspecte.

Ghetea a explicat ca in prezent, raportarea catre Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) a tranzactiilor de peste 15.000 de euro se face automat. “Acum, raporatarea operatiunilor de peste 15.000 de euro o face calculatorul automat, nu e oproblema. Dar raportarea unor tranzactii suspecte pe care banca are obligatia sa o faca poate fi o problema, pentru ca de multe ori sunt situatii la limita. Este sau nu o tranzactie suspecta? Este nevoie de interpretarea unui analist de asemenea operatiuni”, a spus presedintele CEC Bank.

Raportul KPMG privind combaterea spalarii banilor Costurile programelor de urmarire si verificare a posibilelor actiuni de spalare de bani din bancile lumii au crescut la nivel mondial cu 53% in ultimii trei ani, potrivit unui raport al KPMG privind combaterea spalarii banilor.

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: