Finanțe Stiri

Credite pentru IMM-uri, cu garanții reduse

10/05/2017 2 min read

Credite pentru IMM-uri, cu garanții reduse

Reading Time: 2 minute

Fondul European de Investiții (FEI) și Raiffeisen Bank au semnat un acord COSME în urma căruia banca poate să acorde 800 de milioane lei (aproximativ 177 milioane euro) sub formă de credite pentru afacerile mici și mijlocii din România.

Acest acord va permite Raiffeisen Bank să le ofere IMM-urilor împrumuturi cu garanții reduse, pe termene mai lungi, și să ofere sprijin afacerilor start-up, care de obicei au acces limitat la creditare. Aproximativ 2.000 de întreprinderi mici și mijlocii românești pot beneficia de aceste credite, anunță banca, într-un comunicat de presă.

Acordul a fost posibil cu sprijinul Fondului European pentru Investiții Strategice (FEIS). Acesta este pilonul central al Planului de Investiții pentru Europa, așa-numitul “Plan Juncker”. 

“Planul Juncker are drept scop susținerea locurilor de muncă și stimularea creșterii economice în Europa. Facilitarea accesului la finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii reprezintă o componentă importantă a Planului. Sunt încântată că, prin acest acord, mai multe companii românești vor putea investi în extindere, crearea de locuri de muncă și inovare, mulțumită planului Juncker”, a declarat Corina Crețu, Comisarul european pentru politica regională.

„Noul parteriat cu FEI va facilita accesul la finanțare al IMM-urilor, în condiții extrem de avantajoase – cerințe de garanții reduse și fără costuri atașate garanțiilor acordate de FEI. Am acumulat o experiență bogată în colaborarea cu FEI, pe care dorim să o valorificăm și pe viitor. Creditele acordate vor fi destinate atât investițiilor, cât și activității curente, răspunzând nevoilor operaționale ale companiilor, contribuind la consolidarea poziției lor pe piață și la atingerea obiectivelor strategice ale acestora”, a spus Steven van Groningen, președintele Raiffeisen Bank.

“Sprijinul pentru întreprinderi și crearea de locuri de muncă sunt fundamentale pentru creșterea economică în Europa. FEI se angajează să sprijine IMM-urile și are plăcerea să semneze acest acord FEIS pentru sprijinul IMM-urilor cu Raiffeisen Bank din România. Raiffeisen Bank este bine poziționată pentru a accesă și spori accesul la finanțare pentru 2.000 de companii din toată tara”, a declarat Directorul Executiv al FEI, Pier Luigi Gilibert. 

Noul Plan de Investiții va reuși să mobilizeze în jur de 743 de milioane de euro pentru investiții în România și 178 de miliarde de euro în Europa.

COSME este programul UE pentru competitivitatea IMM-urilor care se derulează în perioada 2014-2020, cu un buget total de 2,3 miliarde de euro. Cel puțin 60% din program va fi dedicat facililitarii accesului la finanțare pentru IMM-urile din Europa, prin două instrumente financiare. Prin intermediul mecanismului de garantare a împrumuturilor, programul va oferi garanții și contragaranții instituțiilor financiare, astfel încât acestea să poată pune la dispoziția IMM-urilor mai multe împrumuturi și servicii de leasing financiar. Folosind mecanismul de capitaluri proprii pentru creștere, programul va furniza capital de risc fondurilor de investiții care investesc în IMM-uri în principal în fază de extindere și de creștere.

Leave a comment

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă