fbpx
Companii Stiri

Crestere pe piata vilelor de inchiriat pentru birouri2 min

08/04/2015 2 min read

author:

Crestere pe piata vilelor de inchiriat pentru birouri2 min

Reading Time: 2 minute

Primele luni din 2015 au venit cu mai multe tranzactii cu vile inchiriate pentru sedii de birouri, dar cu o scadere a suprafetei medii inchiriate. Zonele alese insa, au fost doar premium, ultracentrale sau din centru-nord, acolo unde chiriile de prezentare se situeaza intre 10-13 euro/mp.

„Chiriasii au cautat vile bine si corect renovate, cu retea IT si alte facilitati de spatii de birouri, in zone care asigura un plus de imagine, precum Romana, Cismigiu, Domenii si Aviatorilor. Chiriile de prezentare pentru astfel de proprietati se situeaza intre 10 si 13 euro/mp”, declara Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.

In T1 2015, numarul tranzactiilor cu vile inchiriate pentru a servi ca sedii de birouri a crescut cu aproximativ 43% fata de T1 2014, dar suprafata medie inchiriata a scazut cu 36%, la 265 mp. La mare pret au fost vilele inconjurate de verdeata, chiar daca zonele au fost unele unde terenul este foarte scump si de regula curtile sunt o raritate.

In 2014, la nivelul Capitalei s-au inchiriat 13 vile cu destinatie de birouri, cu 12 mai putine decat in 2013, potrivit statisticilor inregistrate la Forumul celor mai importante agentii imobiliare. Principalul motiv al acestei scaderi, atat ca numar, cat si ca suprafata totala inchiriata, a fost numarul mare de cladiri de birouri de calitate livrate in 2014, care atras si din clientii traditionali pe segmentul de vile –case de avocatura, agentii de publicitate si servicii financiare sau personale.

Oferta de vile de inchiriat pentru birouri este concentrata in zonele ultracentrale si de centru-nord

grafic-imobiliare

In Ultracentral – care cuprinde zonele Romana, Unirii, Cismigiu si in Centru-Nord – Kiseleff, Domenii, Soseaua Nordului, 1 Mai, Floreasca, Baneasa se afla vile disponibile la inchiriere care totalizeaza 76.573 mp, mai mult de jumatate din stocul total.

Cele mai multe se afla in zona de centru-nord, in apropierea ambasadelor, marilor sedii de multinationale, a Guvernului si a celor mai scumpe cartiere rezidentiale.

Potrivit reprezentantilor Esop estimeaza ca zonele ultracentrale vor ramane vedete pe aceasta piata, profilul chiriasilor care prefera vile ca sedii de birouri fiind potrivit pentru tipul de proprietati existente aici. Lucru stiut si de investitori, care prefera sa cumpere si sa valorifice vile din Centru-Nord si Ultracentral, chiar daca oferta la inchiriere este mai mare decat in alte zone si preturile sunt si cu 50-70% mai ridicate.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *