BizRemote by certSIGN Finanțe

Creștere spectaculoasă în construcții. Cea mai bună dinamică din UE

16 nov. 2020 2 min

Creștere spectaculoasă în construcții. Cea mai bună dinamică din UE

Reading Time: 2 minute

Sectorul construcțiilor a crescut pentru a treia lună la rând în septembrie, cu un ritm lunar în accelerare la 1,6%. În primele 9 luni ale anului, lucrările în construcţii au crescut cu 17,6%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Evoluția în intervalul ianuarie – septembrie 2020 a fost determinate de creșterea lucrărilor de reparaţii capitale (+56,5%), lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (+39,8%) şi construcţiilor noi (+6,4%).

De asemenea, pe obiecte de construcţii, ca serie brută, au avut loc creşteri astfel: lucrările de construcţii inginereşti (+19,5%), clădirile rezidenţiale (+18,4%) şi la clădirile nerezidenţiale (+14,2%), arată INS.

La nivelul lunii septembrie, comparativ cu septembrie 2019, volumul total al lucrărilor de construcţii s-a majorat atât ca serie brută (+18,7%), cât şi ca serie ajustată (+19,2%), ca urmare a activităţilor rezultate în lucrările de reparaţii capitale (+83,4%, respectiv +78,2%) şi al lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (+16,7%, respectiv +18,8%).

Comparativ cu luna august a acestui an, în septembrie 2020, volumul total al lucrărilor de construcţii s-a majorat, ca serie brută, cu 9,8%, iar ca serie ajustată cu 1,6%.

constructii sept 2020 BT

“Statisticile indică consolidarea climatului pozitiv din acest sector intensiv în capital și forță de muncă în septembrie, evoluție puternic influențată de mix-ul relaxat fără precedent de politici economice”, arat Andrei Rădulescu, economistul șef al Băncii Transilvania, în raportul “BT macroFOCUS”.

Economistul subliniază faptul că România a înregistrat cea mai bună dinamică a construcțiilor din rândul țărilor membre ale Uniunii Europene în perioada ianuarie-septembrie 2020.

Totodată, Andrei Rădulescu arată că estimările econometrice elaborate indică continuarea tendinței ascendente pentru componenta structurală a construcțiilor spre cel mai ridicat nivel din semestrul I 2007.

“Ne așteptăm ca sectorul construcțiilor să crească cu ritmuri ridicate (peste dinamica PIB) în acest deceniu, perspectivă susținută de persistența costurilor reale de finanțare la un nivel redus, programele lansate de Uniunea Europeană (Next Generation și cadrul financiar multianual 2021-2027) și potențialul de dezvoltare (inclusiv în materie de infrastructură critică) din România”, se mai arată în raportul BT.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: