Finanțe Stiri

Cresterea PIB, sustinuta de consumul privat si investitii

4 sept. 2015 2 min

Cresterea PIB, sustinuta de consumul privat si investitii

Reading Time: 2 minute

Economia interna a crescut cu un ritm trimestrial de doar 0,1% in trimestrul II, dinamica in decelerare de la 1.4% in trimestrul I, arata datele provizorii privind dinamica PIB-ului in trimestrul II si prima jumatate a anului curent publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Raportat la trimestrul II din 2014 economia interna a crescut cu 3,3%, ritm in decelerare dupa avansul cu 4,3% an/an din trimestrul I. Cererea interna a avut o contributie de 4,9 puncte procentuale la dinamica anuala a PIB in trimestrul II, notandu-de performanta consumului privat (accelerare la 5,9% an/an, contributie cu 3,8 puncte procentuale la ritmul anual al PIB), evolutie sustinuta si de reducerea TVA la alimente si servicii de alimentatie, de la 24% la 9% incepand cu 1 iunie, arata un raport al Bancii Transilvania (BT).consum BT

Totodata, investitiile productive au urcat cu 7,9% an/an, avand o contributie de 1,6 puncte procentuale la dinamica anuala a PIB in trimestrul II.

Pe de alta parte, cererea externa neta a contribuit negativ la ritmul anual al PIB, -1,6 puncte procentuale, dat fiind ca exporturile au decelerat la doar 4,2% an/an (importurile au crescut cu 7,8% an/an), conform INS.

“Trebuie subliniat faptul ca in trimestrul II companiile au destocat (stocurile au avut o contributie de -0,5 puncte procentuale la dinamica an/an a PIB), dupa acumularea de stocuri din T1”, scrie in raport economistul şef al BT, Andrei Radulescu (foto).

Per ansamblu, in semestrul I economia interna a crescut cu 3,7% an/an, avansul cererii interne (contributie cu 5,2 puncte procentuale) contrabalansand contributia negativa a cererii externe nete (cu 1,5 puncte procentuale). Consumul privat (principala componenta a PIB) a crescut cu 5,4% an/an (contributie de 3,5 puncte procentuale la dinamica anuala a PIB), evolutie sustinuta de reducerea TVA la alimente si servicii de alimentatie, cresterea salariilor si relansarea creditarii in lei, arata Andrei Radulescu.

investitii BTDe asemenea, investitiile productive au urcat cu 8,1% an/an, contribuind cu 1,5 puncte procentuale la dinamica PIB, evolutie sustinuta de relansarea consumului intern si scaderea costurilor de finantare.

In sfera cererii externe nete exporturile au crescut cu 6,3% an/an, iar importurile cu 9.6% an/an.

Din perspectiva ofertei agregate, in semestrul I se noteaza dinamica urmatoarelor ramuri: constructii (3,6% an/an), comert/transport/HORECA (5.6% an/an) si IT&C (+13.8% an/an). Agricultura si industria au crescut cu cate 2,2% an/an.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: