Management Stiri

Cu cât au crescut salariile angajaților din sectorul privat în 2019?

15 oct. 2019 3 min

Cu cât au crescut salariile angajaților din sectorul privat în 2019?

Reading Time: 3 minute

În companiile mari din sectorul privat, creșterea salarială din acest an este în medie de 9,4%, peste estimările inițiale de 4,6%.

Angajații din companiile private au primit salarii mai mari cu 9,4% în acest an, după cum arată rezultatele studiului salarial PayWell 2019, realizat de PwC România. Majorarea salarială raportată pentru acest an depășește nivelul de 4,6% estimat pentru acest an de companiile respondente în ediția anterioară a sondajului. Participanții la studiu se așteaptă, pentru anul viitor,  la o creștere medie a salariilor brute de 5,7%.

Cea mai mare creștere medie a salariilor din acest an a fost de 14% și a fost înregistrată în domeniul hotelier. De asemenea, majorări peste media tuturor sectoarelor incluse în sondaj au fost raportate în industrie (11%), leasing (10%), retail (10%). Tot studiul mai arată că salariul mediu brut în companiile din mediul privat a urcat de la 5.428 de lei în 2018, la 5.941 de lei anul acesta.

Potrivit raportrului PwC România va continua tendința de creștere în ritm accelerat a salariilor în rândul personalului necalificat sau puțin calificat (muncitori, operatori) cu o medie de 10 procente. În comparație cu anii trecuți, însă, nivelurile manageriale au stagnat ca salarii, în 2019 pozițiile de management operațional au avut o creștere de 13%, iar cele de top management de 9%. La polul opus, cu 5%, se află personalul administrativ, tehnicienii și angajații cu puțină experiență.

Daniel-Anghel, Partener și Liderul departamentului de taxe și consultanță juridică al PwC România

„Observăm că majorarea salarială a fost în 2019 superioară nivelului pe care îl prognozau anul trecut companiile incluse în Paywell, fiind influențată în principal de deficitul de forță de muncă, dar și de evoluția din sectorul public și de deciziile guvernamentale privind salariul minim pe economie. Ca urmare a majorărilor cumulate de circa 50% care au avut loc în sectorul public începând din 2017, raportul dintre veniturile medii PayWell, care reprezintă în mare parte companii mijlocii și mari, și salariul mediu pe țară a coborât de la 1,4 la 1,16 în această perioadă. În acest context, companiile private se confruntă cu o dublă presiune: din partea sectorului public care a devenit mult mai atractiv pentru angajați și a deficitului forței de muncă ce s-a acutizat în ultimii ani”, a declarat Daniel Anghel, Partener și Liderul serviciilor fiscale și juridice, PwC România.

În ceea ce privește beneficiile, continuă să se afle în top tichetele de masă, zilele suplimentare de concediu și bonusurile acordate cu diferite ocazii. Totuși, comparativ cu anii trecuți, cele mai mari creșteri de popularitate au fost înregistrate de gestionarea timpului (program flexibil, munca de acasă) și de beneficiile care țin de bunăstarea angajaților (închirierea de cărți, programe de sănătate, etc.).

Oana Munteanu, Senior Manager PwC România.

„Angajații au început să aprecieze și alte beneficii în afara celor devenite tradiționale. De exemplu, sunt cerute mai mult facilitățile pentru transport, flexibilitatea programului de lucru sau munca de acasă. Având în vedere că piața forței de muncă este din ce în ce mai competitivă, angajatorii sunt tot mai preocupați să dezvolte pachete diverse de beneficii și un mediu de lucru atractiv, pentru a fi preferați sau pentru a-și reține angajații. Atenția sporită acordată programelor de beneficii pentru diferențiere este un semn al sofisticării pieței muncii odată cu creșterea standardului de viață. Această tendință va continua în anii următori, cu potențial de accelerare dacă legislația fiscală va încuraja mai mult promovarea anumitor beneficia, care pot avea și impact social pozitiv (asigurări de sănătate, planuri de pensii etc.)”, a arătat Oana Munteanu, Senior Manager PwC România.

Cele mai mari salarii medii în anul 2019, în funcții de departamente au fost raportate în cel de strategie (12.220 lei), juridic (11.026 lei) și IT (10.769 lei).

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: