Analize Tech

Cum afectează robotica industriile din întreaga lume

17 feb. 2021 3 min

Cum afectează robotica industriile din întreaga lume

Reading Time: 3 minute

În urmă cu câțiva ani, era aproape de neimaginat că roboții pot lucra în diferite industrii alături sau în colaborare cu oamenii. Astăzi, acest lucru s-a schimbat complet și putem vedea că robotica este utilizată ca soluție de automatizare în tot mai multe domenii, și va fi utilizată probabil în aproape toate domeniile în care este posibil în viitor. Acolo unde această soluție a fost răspândită și utilizată de mult timp, industria prelucrătoare, inclusiv industria auto, a metalelor și electronicelor, acestea sunt probabil cel mai mare utilizator al tehnologiei.

În câțiva ani, din ce în ce mai multe companii vor avea un robot colaborativ, deoarece soluțiile tip robot și cobot devin mai ieftine și mai ușor de implementat. Cu toate acestea, viitorul începe acum, timpul pentru automatizare este acum, iar întreprinderile, indiferent de dimensiune, ar putea beneficia de mai multe soluții robotice decât oricând, și acest lucru le-ar permite să fie competitive la nivel global” – declară Vikram Kumar, Manager General EMEA la OnRobot.

Această tendință poate fi observată și în Ungaria, deoarece cifra anuală a instalării de roboți industriali în industria prelucrătoare a crescut cu 13% între 2014 și 2019. În țara noastră, industria auto și a metalelor sunt cei mai mari utilizatori de roboți industriali și, în cazul lor, numărul aplicațiilor a crescut cu aproximativ 20% din 2014. Aplicația soluției apare și în industria electronică, între 2018 și 2019 numărul de instalări de roboți industriali s-a dublat, potrivit World Robotics 2020 Report.

Coboții

Roboții industriali și, în cadrul lor, roboții colaborativi pot ajuta, de asemenea, la multe sarcini care erau rezolvate anterior doar prin munca omului. Acestea includ gestionarea diferitelor aplicații cum ar fi manipularea materialelor (de exemplu sortare, ambalare, paletizare), asistarea mașinilor, îndepărtarea materialului (de exemplu, debavurare, sablare, șlefuire, găurire) și multe altele. Soluția robotică poate ajuta producătorii să mențină standarde de înaltă calitate – și să evite retragerea costisitoare a produselor – contribuind în același timp la îmbunătățirea productivității. În plus, siguranța lucrătorului crește, deoarece roboții pot interveni pentru a îndeplini acele roluri care nu mai sunt sigure sau fezabile pentru oameni – în plus, roboții pot funcționa continuu.

creștere pentru soluții automatizate

În producția de alimente și băuturi, pe lângă dificultatea de a furniza unei populații în creștere și de a satisface diferitele nevoi ale consumatorilor, producătorii se confruntă cu o serie de dificultăți. Siguranța angajaților, reglementări stricte privind siguranța alimentelor, creșterea popularității alimentelor procesate și necesitatea de a îmbunătăți producția reducând în același timp costurile de producție, joacă un rol în adoptarea crescândă a automatizării. Răspunsul la aceste provocări poate fi instalarea de roboți industriali, deoarece roboții permit producătorilor de alimente și băuturi să satisfacă mai repede nevoile consumatorilor, precum și să îndeplinească standardele stricte de igienă, întrucât nu transmit și nu răspândesc contaminanți care ajung să-și croiască drum până în produsele finite.

Mai mult, perifericele finale, cum ar fi sistemele de prindere moale și tehnologia vizuală, permit manipularea simultană a articolelor delicate și ușor atinse și a alimentelor perisabile, cum ar fi fructele și legumele. Ținând cont de acestea, câteva companii din domeniul alimentar au optat deja pentru soluția robotizată, așa cum este cel mai mare producător danez de plante și mini-plante, Rosborg Plant, care a ales să investească în sisteme de prindere robotizate pentru a manevra plantele. Pentru a satisface o cerere în creștere și o gamă largă de produse, precum și fluctuațiile sezoniere, ei și-au simplificat și automatizat linia de producție, au obținut performanțe mai bune și o recuperare rapidă a investiției.

Anul care a trecut ne-a arătat că robotica este necesară și în sectorul sănătății. În acest domeniu, roboții sunt deja folosiți de la producția de medicamente și a altor produse medicale până la diferite teste virale. Mai mult, ei pot fi utilizați, de exemplu, în controlul calității, asigurând precizie și repetabilitate în inspecția medicamentelor și ambalajelor și respectând standardele stricte de calitate necesare.

Astfel, nu este surprinzător faptul că soluțiile robotice au fost deja alese de multe companii, cum este Medicopack care oferă soluții de specialitate pentru „ambalare primară” și echipamente medicale. Anterior, recipientele de infuzie finisate erau colectate într-un coș mare, din care erau verificate, stivuite și ambalate manual. MedicoPack a considerat că acest lucru ar putea fi făcut mai rapid, nu doar din punct de vedere al eficienței, ci și din punct de vedere al riscului de contaminare. Prin urmare, MedicoPack a optat pentru automatizarea procesului de stivuire cu ajutorul sistemelor de prindere.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: