Finanțe Stiri

Cum locuiesc românii? Înghesuiți și în frig

11 sept. 2018 2 min

Cum locuiesc românii? Înghesuiți și în frig

Reading Time: 2 minute

Un sfert din populație are probleme cu spațiul și are nevoie de izolarea termică a locuinței, arată un studiu realizat de IRSOP pentru Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR).

Casele românilor sunt tot mai greu încercate de confortul modest, de trecerea anilor şi de povara costurilor de întreținere. În populația urbană, 20-65 ani cu venit stabil, 72% au cel puțin o urgență locativă. Si fără îndoială că situația locuințelor din mediul rural este şi mai dificilă, arată studiul.

Conform sondajului IRSOP:

  • 59% au mai mult de 2 urgențe locative.
  • Una din patru gospodării se plânge de spațiu insuficient şi frig în casă.
  • Una din cinci gospodării are probleme de etanşeitate sau necesită consolidare antiseismică.
  • Între 12% şi 16% din totalul gospodăriilor urbane au nevoie de înlocuiri sau reparații majore la diferitele categorii de instalații.

“Oamenii care au probleme locative și se chinuie să le rezolve nu sunt oameni liberi”, a declarat președintele IRSOP, Petre Datculescu, în conferința de presă de prezentare a rezultatelor studiului.

Petre Datculescu a arătat că problemele locative influențează toate deciziile luate la nivel individual și se reflectă și în coeziunea socială.

Fiecare om, fiecare familie îşi doreşte şi încearcă să locuiască mai bine. Finanțarea creşterii confortului locativ este o urgență pentru dezvoltarea şi incluziunea socială: veniturile gospodăriilor sunt prea mici, economisirea e expusă la nevoi şi tentații multiple si observam ca persistă teama de credit.

“Nu există o situație pe care oamenii să o asocieze mai des cu fericirea decât confortul locativ”, a declarat Petre Datculescu.

Proiectul de Lege privind Sistemul de Economisire Creditare (BAUSPAR) a fost aprobat recent de Camera Deputaţilor.

Conform legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului adoptate de Parlament, în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) vor modifica în mod corespunzător normele metodologice de aplicare necesare punerii în practică a noii legi.

Sistemul BAUSPAR a avut un aport deosebit la reconstruirea Europei încă din anii 1950. Sistemul de economisire creditare a oferit „cadrul de lucru” instituţional pentru a ajuta într-o perioadă în care alte resurse financiare erau limitate sau foarte scumpe. Băncile de locuinţe oferă credite in domeniul locativ cu dobânzi fixe.

Principiile fundamentale ale sistemului de economisire creditare sunt simple. Întâi clientul BAUSPAR economiseşte, statul susţinând prin intermediul unei prime de stat acest comportament, apoi banca acordă credite pentru domeniul locativ din fondul economisit acelor clienţi care îşi doresc acest lucru şi care sunt eligibili.

Sistemul BAUSPAR reprezintă un element important al sistemului financiar. Economiilor emergente le este recomandat să susţină dezvoltarea şi extinderea unui astfel de sistem. Elemente importante pentru susţinerea acestora sunt reprezentate de accesibilitatea sistemului BAUSPAR pentru toate segmentele de populaţie, inclusiv pentru cei cu venituri medii sau sub-medii, precum şi faptul că statul oferă o primă pentru depuneri, iar această primă este acordată tuturor cetăţenilor, indiferent de vârstă.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: