Finanțe Stiri

Cum ne pregătim pentru un cutremur? Evoluția asigurărilor obligatorii de locuințe în pandemie

4 mart. 2021 2 min

Cum ne pregătim pentru un cutremur? Evoluția asigurărilor obligatorii de locuințe în pandemie

Reading Time: 2 minute

În fiecare an, la începutul lunii martie ne amintim de cutremurul din 1977. Anul trecut coronavirusul ne-a schimbat prioritățile, însă pandemia COVID-19 nu anulează amenințarea altor dezastre naturale.

Locuințele au devenit mai importante ca oricând în contextul pandemiei și al restricțiilor impuse, iar la nivelul pieței de asigurări, acest lucru s-a tradus printr-o ușoară creștere a gradului din acoperire printr-o asigurare obligatorie a locuinței. 1.753.520 de locuințe erau asigurate printr-o poliță PAD (asigurarea obligatorie a locuinței) la finalul anului 2020 gradul de cuprindere în asigurare ajungând la 19,28%, comparativ cu 19,18% în 2019, arată PAID – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, într-un comunicat de presă.

Creșterea numărului de polițe PAD încheiate în 2020 s-a resimțit și la nivelul asigurărilor facultative de locuință, numărul acestora crescând și el ușor.

75% dintre polițele PAD active au fost încheiate în mediul urban și 25% în mediul rural. În funcție de tipul locuinței, 94,7% dintre polițele PAD au fost încheiate pentru cele de tip A și 5,3% pentru cele de tip B.

Regiunile cel mai bine acoperite prin asigurare sunt, în continuare, Transilvania (21% din totalul polițelor), București (20%) și Muntenia (18%). La polul opus, cea mai mică acoperire o întâlnim în Bucovina (3% din totalul polițelor), Maramureș (3%), Crișana (4%) și Dobrogea (4%).

Un semnal pozitiv este dat de primării cum sunt cele ale Brașovului, Aradului și, recent, a comunei Pantelimon, care a anunțat că de la jumătatea anului va face controale pentru a verifica încheierea asigurării obligatorii a locuinței. Prin implicarea autorităților, cresc semnificativ șansele ca numărul locuințelor asigurare să fie tot mai mare.

Și componenta de daune a înregistrat o ușoară creștere, PAID – Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale achitând anul trecut despăgubiri în valoare de circa 5,66 milioane de lei, fata de 5,35 milioane de lei in 2019. În continuare inundațiile au provocat cele mai mari daune, ducând la despăgubiri de 4,07 milioane de lei, urmate de alunecările de teren, cu 1,46 milioane de lei și cutremurul, cu 128,096 lei.

Nicoleta Radu Director General PAID 1 scaled

”Obiectivul nostru major este să creștem gradul de acoperire prin asigurarea obligatorie a locuinței în România, ceea ce face ca orice creștere să fie importantă. Continuăm să fim principalul comunicator pe tema asigurării locuinței și resursele noastre se îndreaptă spre proiecte adresate tuturor categoriilor de public vizate de acest subiect. Demontăm mituri despre asigurările, explicăm necesitatea acestora, ne sprijinim partenerii și suntem activi, constant, pe toate segmentele care susțin o creștere a acoperirii prin asigurare a locuințelor românilor”, declară Nicoleta Radu, Director General, PAID România.

PAID România susține proiecte ale unor entități precum ARCEN – Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate și Fundația Comunitară București, având convingerea că este esențială investiția în informarea, conștientizarea și pregătirea populației în eventualitatea producerii unui dezastru de proporții, cum a fost cutremurul din 4 martie 1977, se arată în comunicatul instituției.

PAID este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăților de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuință, în conformitate cu prevederile Legii nr.260/2008. Conform prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României: cutremur, inundații, alunecări de teren.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: