BizRemote by certSIGN Management Stiri

Cum s-au protejat companiile de efectele pandemiei

7 mai 2020 2 min

Cum s-au protejat companiile de efectele pandemiei

Reading Time: 2 minute

Marea majoritate a companiilor au fost afectate de epidemia de coronavirus, iar peste 95% dintre acestea s-au văzut nevoite să ia măsuri pentru a supraviețui crizei provocate de Covid-19. Ce măsuri au adoptat companiile?

Marea majoritate a companiilor (91%) sunt afectate de pandemia de coronavirus, cu un impact mediu estimat la 100.000 de euro, după cum arată un studiu realizat de firma de cercetare MKOR Consulting

Cele mai vizibile efecte ale epidemiei de COVID-19 sunt reducerea cifrei de afaceri și impactul produs de suspendarea activităților companiei, fie că este vorba despre activitatea de business curent sau a unor evenimente care urmau a fi organizate.

La data realizării studiului, aproape una din zece organizații (întreprinderi mari) nu se simțeau afectate în niciun fel de epidemia de coronavirus. 

Microîntreprinderile tind să fie cele mai afectate de efectele epidemiei de COVID-19. Totuși, sunt mai puțin sensibile la efectele cauzate de indisponibilitatea personalului, probabil și datorită faptului că aceste organizații tind să aibă foarte puțini angajați.

Măsuri aplicate de organizațiile din România

95% dintre companii au luat măsuri pentru a supraviețui crizei provocate de COVID-19, iar 90% au luat măsurile imediat după începerea situației de urgență. 

Cele mai frecvente sunt măsurile financiare, ce protejează cashflow-ul pe termen scurt și mediu, urmate de măsurile de protecția a angajaților și măsurile pentru pivotarea activității. 

Anumite măsuri sunt însă amânate pentru vară (lunile iunie-iulie), în funcție de evoluția contextului general pe termen scurt. Acest lucru înseamnă că, dacă nu vom fi martorii unei reveniri economice, chiar și timide, estimăm că vor urma noi valuri de măsuri la final de Q2 și început de Q3, menite să asigure continuitatea organizațiilor din mediul de afaceri.”, declară Corina Cimpoca, fondator MKOR Consulting.

Cele mai prudente organizații sunt cele din industria bunurilor de larg consum, cu un număr record de 6.5 măsuri luate. De asemenea, se remarcă o prudență sporită și în rândul organizațiilor din industrii precum consultanță, automotive și turism, care au luat în medie 4.5 măsuri pentru menținerea operațiunilor pe parcursul și după finalizarea carantinei impuse de epidemia de COVID-19. Media la nivelul țării este de 3.5 măsuri luate într-o organizație.

La momentul derulării studiului, 12% dintre organizații luau în considerare reducerea salariilor, cu un procent mediu de 37%.

Studiul complet poate fi accesat pe site-ul MKOR

Foto: © Tawatdchai Muelae | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: