Finanțe Stiri

Despăgubirile pentru accidente auto, în creștere

19 ian. 2017 2 min

Despăgubirile pentru accidente auto, în creștere

Reading Time: 2 minute

Peste 1900 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere petrecute în anul 2016 pe șoselele din România, conform informațiilor furnizate de Direcția Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).

În ceea ce privește numărul răniților în accidente rutiere, aproximativ 28.000 de persoane au fost rănite în accidente ușoare și 8.300 de persoane au fost rănite grav, arată Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) într-un comunicat de presă în care atrage atenția asupra creșterii numărului de accidente rutiere și a creșterii despăgubirilor pentru daune morale și vătămări corporale.

Conform datelor IGPR, numărul accidentelor cu vătămări corporale înregistrate în 2016 a crescut cu 12% față de anul trecut, iar numărul persoanelor rănite ușor în accidente rutiere a crescut cu 15%. Mai mult, numărul accidentelor cu pagube materiale a crescut cu 5% față de 2015. Trebuie însă ținut cont de faptul că multe dintre accidentele care se petrec pe drumurile din România nu sunt declarate la Poliție, fiind însă instrumentate de asigurători. Datele ASF arată că la sfârșitul anului 2015 erau aproximativ 275.000 de dosare de daună doar pe RCA.

Datele transmise de către IGPR la solicitarea Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România confirmă semnalele de alarmă trase de asigurători de-a lungul anului 2016, privind pericolul reprezentat de circulația pe drumurile din România. La nivel mondial, accidentele rutiere reprezintă una dintre cauzele principale ale deceselor, fiind numite de Organizația Mondială a Sănătății o “problemă uriașă de sănătate publică”.

În ultimii ani, sumele pe care asigurătorii le cheltuiesc cu despăgubirile au înregistrat creșteri foarte mari, mai ales în ceea ce privește despăgubirile pentru daune morale și vătămări corporale: despăgubiri mai mari cu aproximativ 140% în 2015 față de 2010, conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară.

„Este esențial ca în anul 2017 promovarea unui comportament responsabil în trafic să fie atât printre prioritățile decidenților politici, cât și ale tuturor celorlalte părți implicate: cetățeni, șoferi profesioniști, asigurători. UNSAR dorește să devină un partener pentru autorități în identificarea celor mai bune soluții pentru promovarea unui comportament responsabil în trafic și pentru creșterea nivelului educației rutiere în rândul cetățenilor”, se arată în comunicatul UNSAR.

UNSAR lucrează deja la un program propriu de siguranță în trafic, pe care îl va implementa în anul 2017.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: