Companii by Raiffeisen Bank Interviuri

Dragoș Roșca, BoldMind Capital Partners: Fonduri pentru investitori îndrăzneți

15 apr. 2025 5 min

Dragoș Roșca, BoldMind Capital Partners: Fonduri pentru investitori îndrăzneți

Reading Time: 5 minute

Având la dispoziție un capital de 60 de milioane de euro, BoldMind Fund I vizează companii private din România, Bulgaria și Croația. Am aflat care sunt planurile de investiții ale fondului de la Dragoș Roșca, Managing Partner la BoldMind Capital Partners.

Ați lansat recent BoldMind Capital Fund I. Care sunt obiectivele pe care le are fondul?

Prin BoldMind Capital Fund I, ne propunem să susținem dezvoltarea companiilor private din România, Bulgaria și Croația, oferind capital, dar nu numai asta. BoldMind este mai mult decât un simplu furnizor de capital. Suntem partenerul care deschide uși: către know-how aplicat și expertiză industrială specifică, către un ecosistem solid de parteneri financiari și de business și către noi piețe si orizonturi de dezvoltare.

Fondul are un capital de 60 de milioane de euro și face investiții de până la 10 milioane de euro în companii care au potențial de creștere accelerată și o echipă de conducere motivată. Obiectivul nostru este să construim împreună povești de succes pe termen lung, implicându-ne activ și contribuind cu experiența acumulată în peste două decenii de investiții și management al portofoliului
de companii.

Ce credeți că vă diferențiază față de alte fonduri de tip private equity?

Credem că ceea ce ne diferențiază este experiența complementară a echipei și abordarea noastră antreprenorială, pragmatică ce ne definește acțiunile și tipul de parteneriate pe care le construim. Avem peste 20 de ani de activitate în antreprenoriat, management si investiții, am crescut împreună cu partenerii nostrii în 20 companii in care am investit, uneori de la startup, alteori din etape timpurii ale dezvoltării lor, și cunoaștem în profunzime provocările cu care se confruntă companiile în procesul de scalare a activității în diferite sectoare economice. Ne implicăm activ în definirea și implementarea strategiilor de dezvoltare, în transformarea organizațională și acolo unde este nevoie, chiar și în unele activități de management din zona financiară, juridică, resurse umane etc.

Cum s-a coagulat echipa fondului?

Echipa BoldMind Capital Partners

Trei (Florina Stancu, Dan Nicolaescu și cu mine) dintre cei patru parteneri fondatori lucrăm împreună de peste 20 de ani. Cu cel de-al patrulea partner, Claudiu, colaborăm de mai bine de 15 ani în diverse proiecte și am fost parteneri în două dintre companiile în care am investit. Restul membrilor sunt colegi noi care s-au alăturat echipei în Olanda și România în funcție de competențele și expertiza specifică de care avem nevoie.

Ce tip de companii vizează BoldMind Capital Fund I ?

Ne uităm la companii care au un model de business solid și o echipă capabilă să crească afacerea către nivelul următor. Vrem să colaborăm cu antreprenori care au ambiție și dorința de a construi companii care au impact real, si care înțeleg că pentru a accelera creșterea, trebuie să fie deschiși să învete permanent, să acomodeze schimbarea și transformarea companiilor lor odată cu depășirea unor etape de dezvoltare.

Nu suntem interesați doar de cifre, ci și de oamenii din spatele lor. Ne atrag companiile care își doresc mai mult decât supraviețuire – cele care vor să devină jucători relevanți în industria lor și să-și lase amprenta. Dintre domeniile economice în care vizăm investiții, putem menționa serviciile pentru companii, comerțul specializat, serviciile de sănătate, producția bunurilor de consum, producția de ambalaje, materiale de construcții, în general domenii economice unde am mai investit în trecut și unde experiența noastră poate face o diferență reală.

Ce randamente credeți că veți atinge prin acest fond?

Obiectivul nostru este să ne situam la limita superioară a performanței fondurilor de private equity. În general, fondurile de private equity livrează randamente superioare celor specifice investițiilor pe bursă, investițiilor în bunuri imobile (clădiri și terenuri), sau investițiilor în instrumente cu venit fix (depozite bancare, titluri de stat etc.). Evident însă că randamentele investițiilor în private equity sunt influențate și de conjunctura economică (momente de creștere economică locală/regională/globală sau de crize economice), respectiv de conjunctura geopolitică locală și globală.

Ce așteptați de la fondatorii companiilor în care veți investi?

Căutăm oameni care nu doar visează la succes, ci sunt dispuși să lupte pentru el. Fondatorii care ne inspiră sunt cei care își cunosc industria în profunzime, care nu se tem de provocări și care au curajul să ia decizii mari pentru viitorul companiei lor. Ne dorim să colaborăm cu antreprenori care privesc parteneriatul cu BoldMind ca pe o oportunitate de a crește, nu doar ca pe o sursă de finanțare. Vrem să vedem pasiune, agilitate și deschidere către învățare.

Cei mai buni lideri sunt cei care știu că nu au toate răspunsurile, dar care sunt gata să le caute, să se înconjoare de oameni valoroși și să construiască împreună. Succesul nu este niciodată un drum solitar – și noi vrem să fim partenerii de drum ai celor care sunt pregătiți să își ducă afacerea la următorul nivel.

Ce oferiți, pe lângă investiția financiară?

Pe lângă capital, oferim expertiză în dezvoltare strategică, management, optimizarea proceselor interne, M&A și pregătirea companiilor pentru etape ulterioare de finanțare sau exit. Avem și o rețea extinsă de parteneri, clienți și experți pe care îl punem la dispoziția companiilor din portofoliu, astfel încât acestea să aibă acces și la piețe noi, la cunoștințe și excelența operațională specifică fiecarei companii în care investim. Practic, oferim acces la o resursă integrată de creștere.

Cum arată, în viziunea dumneavoastră, piața de private equity din România în 2025? Dar mediul antreprenorial?

Piața de private equity din România se maturizează și vedem tot mai multe fonduri active în segmentul IMM-urilor. În ultimii ani, am văzut o deschidere mai mare a antreprenorilor către acest tip de finanțare, ceea ce înseamnă că și în 2025 vom avea mai multe tranzacții, susținute și de disponibilitatea de capital pentru investiții. În ceea ce privește mediul antreprenorial, România rămâne un teren fertil pentru inițiative curajoase.

Antreprenorii români sunt din ce în ce mai sofisticați, mai conectați la piețele externe și mai interesați de scalare. Ceea ce trebuie însă să se îmbunătățească este cultura parteneriatului și a deschiderii către investitori. Încă mai există teama că un fond de private equity înseamnă pierderea controlului și limitarea inițiativei antreprenoriale, când de fapt este exact invers – un parteneriat inteligent poate accelera creșterea unei afaceri mai repede decât orice altceva. De asemenea, cred că 2025 va fi despre selecție. Companiile care vor avea o disciplină financiară solidă și viziune pe termen lung vor atrage investiții și vor crește, în timp ce cele care nu se adaptează la realitățile pieței vor avea dificultăți.

Care sunt provocările economiei românești în acest an?

2025 este un an cu multe necunoscute pentru economia României. Pe de o parte, avem un mediu de business tot mai matur, companii care au demonstrat reziliență și sectoare care continuă să crească în ciuda incertitudinilor. Pe de altă parte, antreprenorii se confruntă cu un climat economic instabil, cu inflație ridicată, costuri de finanțare crescute și un cadru fiscal care se schimbă frecvent.

La acestea se adaugă încetinirea creșterii economice sau chiar recesiunea unora dintre piețele cheie pentru companiile românești (Germania, Italia și Ungaria), precum și instabilitatea geopolitică pronunțată atât în regiune (cauzată de războiului din Ucraina) cât și la nivel global (urmare a schimbărilor în politica SUA privind comerțul liber și mecanismele și instrumentele de asigurare a securității internaționale). Așadar, una dintre marile provocări rămâne lipsa predictibilității, iar tendința pe termen scurt și mediu este mai degrabă de accentuare a instabilității decât de revenire la un mediu economic și politic predictibil.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 392 (15 aprilie – 15 martie 2025). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Secțiune susținută de Raiffeisen Bank

Articole pe aceeași temă: