Electronicele pre-owned devin tot mai căutate
Reading Time: 3 minutePiața electronicelor pre-owned a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare explozivă. Nevoia de a ține pasul cu evoluția tehnologiei și de a plăti un preț rezonabil pentru aceasta sunt principalele motive care au propulsat electronicele pre-owned în topul preferințelor consumatorilor europeni. În condițiile în care se estimează că piața europeană de profil va crește de la 24,43 miliarde de dolari în 2025, la 47,16 miliarde de dolari până în 2032, cu un CAGR de 11,5 % (conform unui studiu Persistence Market Research), Millennials sunt motorul acestei dezvoltări. Același segment demografic conduce schimbarea și în România și o așază pe harta unui consum nu numai responsabil, ci și avantajos financiar.
Cererea pentru electronice pre-owned a crescut constant în ultimii ani în România, în principal „datorită schimbării de mentalitate a consumatorului român”, spune Cosmin Popovici, CEO MAGNOR, holdingul românesc care deține cea mai diversificată platformă de tranzacționare a electronicelor pre-owned, precum și produselor de lux, bijuteriilor și lingourilor din aur. „Românii sunt mai informați, mai pragmatici și mai atenți la valoarea reală a produselor. Astăzi, un telefon sau un laptop pre-owned, testat și garantat este o opțiune firească pentru tot mai mulți cumpărători”, mai spune reprezentantul companiei. Studiile interne ale MAGNOR arată că persoanele cu vârste de până la 44 de ani formează „nucleul dur” al cumpărătorilor din acest segment, cu Millennials în prim-plan. În paralel, Generația Z înregistrează o creștere rapidă, confirmând potențialul tot mai mare al noii generații de consumatori.
„Pentru studenți, în special, oferim reduceri dedicate și oferte speciale, tocmai pentru a susține accesul la produse de calitate la prețuri corecte, fără compromisuri”, subliniază reprezentantul MAGNOR. El adaugă că, deși portofoliul de clienți este foarte divers, „cei între 25 și 44 de ani rămân principalii cumpărători interesați de alegeri smart. Majoritatea provin din mediul urban, sunt familiarizați cu tehnologia și preferă achiziții sigure, fie online, fie direct din magazinele noastre fizice, unde pot vedea și testa produsele înainte de cumpărare”.
De altfel, conform unui studiu Euromonitor, 45% dintre Millennials preferă un dispozitiv pre-owned de la un comerciant de încredere, în locul unuia nou. Astfel, tendința de pe piața națională se înscrie în trendurile europene.
Românii, tot mai atenți la gestionarea bugetului
Cercetarea realizată de Persistence Market Research arată că, deși piața europeană a electronicelor pre-owned este mai dezvoltată în vestul Europei, sud-estul a crescut spectaculos în ultimii ani și are un mare potențial de dezvoltare. Motivele care stau în spatele opțiunii tot mai frecvente a Millennials pentru electronicele pre-owned sunt: prețul (55%) și grija față de mediu (35%).
Și în România, conform MAGNOR, prețul accesibil este primul criteriu pentru care sunt alese electronicele recondiționate. „Românii sunt din ce în ce mai atenți la cum își gestionează bugetul. Un produs pre-owned oferă aceleași funcționalități cu unul nou, dar la un cost semnificativ mai mic”, subliniază Cosmin Popovici.
Încrederea cumpărătorilor în acest tip de produse crește odată cu garanțiile oferite de retaileri. „Faptul că aceste electronice sunt testate de o echipă profesionistă și vin cu garanție le transformă într-o opțiune sigură”, mai spune CEO-ul MAGNOR.
Motivația pragmatică legată de preț este dublată în cazul Millennials de una conștientă, îndreptată spre consum sustenabil și grijă față de mediu. Alegerea unui telefon pre-owned este o modalitate asumată de reducere a risipei electronice și de prelungire a duratei de viață a produselor.
„Segmentul pre-owned este un pilon esențial în strategia noastră de economie circulară. Fiecare produs revândut înseamnă un produs salvat de la risipă, o reducere directă a consumului de resurse naturale și o amprentă de carbon mult mai mică față de fabricarea unuia nou. Este modul nostru concret de a încuraja un consum mai responsabil, dar și mai accesibil”, afirmă reprezentantul companiei românești.
Câți bani poți economisi prin tranzacționarea vechiului tău telefon
Deși procentul celor care-și țin telefoanele vechi într-un sertar este încă relativ însemnat, tot mai mulți cumpărători (aproape 40%, conform MAGNOR) descoperă beneficiile programelor Buy Back. Prin intermediul lor, un telefon vechi aduce înapoi până la 75% din valoarea sa de piață, dar și reduceri de până la 500 de lei la achiziții noi. „Este o contribuție reală la un consum sustenabil, integrat în activitatea noastră de zi cu zi”, comentează Cosmin Popovici.
CEO-ul MAGNOR consideră că, în următorii ani, segmentul de electronice pre-owned va avea o direcție de creștere naturală, influențată de schimbările din comportamentul de consum, de interesul crescut pentru sustenabilitate și de dorința clienților de a accesa tehnologie de calitate la un preț corect. „Este un segment în care investim constant – de la optimizarea lanțului logistic și extinderea capacității de testare, până la îmbunătățirea experienței online și în magazine. Într-o lume în care tehnologia avansează rapid, iar sustenabilitatea contează mai mult ca niciodată, piața de electronice pre-owned nu e doar o alternativă, este o normalitate”, mai spune reprezentantul MAGNOR.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz