Stiri

Fenomen cosmic spectaculos în aprilie: Lyridele

14 apr. 2021 3 min

Fenomen cosmic spectaculos în aprilie: Lyridele

Reading Time: 3 minute

Un fenomen cosmic spectaculos va avea loc în luna aprilie și va putea fi văzut și din România. Lyridele, ploaia de stele căzătoare va putea fi observată și din România, în perioada 22 – 24 aprilie 2021.

Adrian Șonka, de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” afirmă că luna aprilie este bogată în fenomene cosmice.

Trei planete pe cer în aprilie


În nopțile din aprilie, se văd trei planete: una se vede seara cu ochiul liber, Marte, undeva în constelația Taurus și se deplasează spre Gemini, iar celelalte două se văd dimineața, undeva pe la ora 5:00 – 6:00, dacă privim înspre est-sud-est. Sunt Saturn și Jupiter. Aceasta din urmă este mult mai strălucitoare decât Saturn. Deci, avem trei planete pe cer în luna aprilie. Din mai, o s-o vedem și pe Venus.

Luna este foarte aproape de Pământ

Apoi, ar mai fi Luna, care o să apară seara pe cer după data de 14 aprilie. Până la sfârșitul lunii se va vedea în fiecare seară și o să fie foarte frumoasă mai ales când va fi Lună plină, pentru că o să fie aproape de Pământ. O să fie aproape cea mai mică depărtare a Lunii de Pământ de anul acesta, spune Adrian Șonka. Nu ratați Luna mai ales în noaptea de 27 aprilie, când va fi și o stea lângă ea.

Ploaia spectaculoasă de meteori din aprilie: Lyridele

Practic, noi putem vedea într-o noapte cam 5-6 stele căzătoare pe oră, dar atunci când Pămânul trece pe unde e praf, pe unde sunt resturi de la comete și asteroizi, putem să vedem cam 15-20 de stele căzătoare pe oră, așa cum se întâmplă în cazul Lyridelor, care cel mai bine vor putea fi observate în noaptea de 23-24 aprilie.

Curentul de meteori Lyride va începe în 15 aprilie, dar în cursul nopții de 23-24 aprilie va fi atins maximul.

Planeta noastră trece printr-o zonă pe unde a trecut cometa C/1861 G1 (Thatcher), iar praful din coada ei va arde în atmosferă. Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi observate, primele observații fiind făcute de chinezi acum 2600 de ani (în anul 687 î.e.n.).

Cum se pot vedea Lyridele

Pentru a putea vedea meteorii nu aveți nevoie de instrumente astronomice. Trebuie doar să priviți înspre cer, așezați comod, timp de minim o oră, cândva între miezul nopții și răsăritul Soarelui. Nu trebuie să priviți într-o direcție anume, pentru că meteorii pot apărea în orice direcție.

Este de preferat ca observațiile să se facă din afara orașelor mari sau de la marginea lor, pentru că iluminatul public face ca majoritatea meteorilor să nu mai poată fi observați.

Cei ce cunosc contelațiile pot identifica locul de unde par că vin meteorii, acesta fiind situat undeva lângă steaua Vega, din constelația Lyra. Vega se va afla înspre orizontul nord-estic.

Lumina Lunii nu va strica foarte observațiile, pentru că Luna se va afla aproape de apus după miezul nopții și va coborî mult pe cer până la răsăritul Soarelui. Cel mai bine este sa observați cerul după miezul nopții până dimineața și să alegeți o zonă de cer pe care să o priviți încontinuu.

Alte evenimente cosmice ce pot fi vazute de pe Pământ

După Lyride, urmează curentul de meteori eta-Aquaride. Acesta are maximul în data de 5 sau 6 mai şi poate fi observat în condiţii bune, fiind destul de cald afară, noaptea. În timpul maximului se văd numai între 40 și 85 de meteori pe oră. Sunt destul de intersanţi, pentru că provin din celebra cometă Halley.

În iunie nu sunt şanse să vedeţi meteori mulţi, dar începând cu mijlocul lui iulie, începe spectacolul. A doua jumătate a lunii iulie este foarte bogată în meteori. Sunt activi câţiva curenţi de meteori, care au radianţii apropiaţi pe cer, în constelaţiile Aquarius şi Capricornus. Astfel, în fiecare seară, se pot vedea între 15 şi 30 de meteori pe oră.

În luna august, în 11, 12 sau 13 se produce maximul curentului Perseide. Este cel mai celebru curent de meteori, pentru că în acea perioadă mulţi oameni sunt în concediu şi pot sta până mai târziu în noapte. Acest curent produce între 50 şi 80 de meteori pe oră, existând şi ani când activitatea este mai numeroasă.

Au trecut mai bine de 365 de zile de când ne susținem și încurajăm reciproc. A fost un an dificil, dar e important să privim cu optimism către viitor. Am reușit să facem asta și o vom face poate și mai bine în continuare. Tocmai din acest motiv am lansat, în parteneriat cu McDonald’s România, Buletinul de Vești Bune. Acest articol face parte din inițiativă și îl primești și în inbox prin Biz Good News.

Photo 128701363 © ShaiithDreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: