Finanțe Stiri

Fondul Proprietatea: cele mai tranzacționate acțiuni la BVB, în ultimii 10 ani

25 ian. 2021 2 min

Fondul Proprietatea: cele mai tranzacționate acțiuni la BVB, în ultimii 10 ani

Reading Time: 2 minute

Fondul Proprietatea (FP) s-a clasat pe prima poziţie în topul celor mai tranzacţionate acţiuni pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) și pe locul cinci in clasamentul celor mai mari companii cotate la BVB, reprezentând aproape 7% din capitalizarea totală a pieței, între 2011-2020, arată administratorul FP, Franklin Templeton, într-un comunicat de presă.

„Accelerarea schimbărilor pozitive în rândul companiilor din portofoliul Fondului a deblocat o valoare semnificativă în ultimul deceniu. A fost o experiență plină de satisfacții, în care echipa a inovat, a deschis drumuri noi și a contribuit semnificativ la progresul pieței de capital locale. Mulțumim tuturor partenerilor noștri pentru colaborarea și sprijinul remarcabil oferit de-a lungul anilor. Privim viitorul cu entuziasm, optimism și încrederea că vom înregistra în continuare reușite în România”, a declarat Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments Romania și Manager de Portofoliu Fondul Proprietatea.

Sub administrarea Franklin Templeton, Fondul Proprietatea a fost recunoscut pe scară largă ca fiind un acționar activist, un susținător al drepturilor acționarilor minoritari, care a promovat guvernanța corporativă în companiile de stat în ciuda rezistenței întâmpinate, a luat poziție publică împotriva măsurilor comerciale nerezonabile și anticoncurențiale, și a făcut eforturi pentru introducerea de noi instrumente pe piața de capital.

Franklin Templeton, arată că, de la listarea sa, Fondul a impulsionat continuu piața de capital din România și a contribuit semnificativ la dezvoltarea sa:

  • A atras peste 1,8 miliarde de USD sub forma de noi investiții străine de portofoliu în România și a sporit semnificativ vizibilitatea țării în rândul investitorilor internaționali ce au active în administrare de miliarde de dolari, organizând 22 de conferințe Investor Day în România, Londra și New York, participând la 115 road-show-uri și 131 de conferințe pentru investitori.
  • A introdus pentru prima dată noi instrumente pe bursa locală: programe de răscumpărare de acțiuni (2011), oferte publice de răscumpărare (2013) și oferte de plasamente private accelerate (2013), care ulterior au devenit populare printre emitenții locali. De asemenea, a propus primul program de tipul „stock option plan” într-o companie majoritară de stat, Transelectrica (2014), la acel moment parte a portofoliului Fondului.
  • A încheiat jumătate dintre tranzacțiile speciale (cum ar fi listările publice initiale, listările publice secundare și plasamentele private accelerate) executate pe BVB în perioada 2012 – 2020. Tranzacțiile efectuate de Fond au reprezentat 40% (1,1 miliarde dolari) din valoarea totală a tranzacțiilor speciale și au inclus: plasamentul privat accelerat Transgaz (2013), plasamentul privat accelerat Transelectrica (2014), plasamentele private accelerate Romgaz (2014, 2015, 2016), plasamentele private accelerate Petrom (2013, 2016, 2017, 2020) și plasamentul privat accelerat Conpet (2014).
  • 25,2% din tranzacțiile cu acțiuni de la BVB au fost realizate cu acțiuni FP în perioada 2011-2020.
  • Volumul tranzacțiilor cu acțiuni FP a reprezentat 35% din volumul total de acțiuni tranzacționate pe BVB în perioada 2011-2020.

În ceea ce privește perspectivele pentru viitor, Fondul Proprietatea va continua să susțină și să monitorizeze îndeaproape implementarea standardelor de guvernanță corporativă în companiile din portofoliu, cu obiectivul de a facilita în continuare progresul pieței locale de capital. În acest scop, Fondul este pregătit să sprijine listarea companiilor de stat în viitorul apropiat, contribuind la proces cu o parte din acțiunile pe care le deține în companiile candidate la IPO-uri, cum ar fi Hidroelectrica. Listările așteptate din partea Guvernului României, sprijinite de Fondul Proprietatea, pot fi un catalizator imens pentru atragerea mai multor investitori în România, contribuind la îmbunătățirea guvernanței corporative și transparenței. Aceasta este soluția necesară pentru deblocarea pe deplin a potențialului pieței de capital din România și obținerea promovării la statutul de piață emergentă de către MSCI, ajutând, în același timp, la procesul de redresare a țării după impactul pandemiei, arată reprezentanții Franklin Templeton, în comunicat.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: