Sustenabilitate Stiri

Forumul Orașelor Verzi: 10 orașe au semnat un pact pentru accelerarea tranziției spre orașe verzi

6 sept. 2023 4 min

Forumul Orașelor Verzi: 10 orașe au semnat un pact pentru accelerarea tranziției spre orașe verzi

Reading Time: 4 minute

Prima zi a Conferinței internaționale de politici publice de mediu, care se desfășoară în aceste zile la Brașov, în cadrul Forumului Orașelor Verzi, s-a încheiat cu semnarea Pactului Alianței Orașelor Verzi de către primarii din 4 orașe – Brașov, Buzău, Câmpulung, Darabani și două sectoare ale municipiului București, sectoarele 2 și 6. Cele șase administrații publice, alături de cele care au semnat deja Arad, Lugoj, Reșița și Timișoara, au ca obiectiv accelerarea tranziției spre orașe sustenabile și prietenoase cu locuitorii lor. Această alianță, pe lângă colaborarea și schimbul de bune practici, își propune să fie un actor important la nivel național și european în ceea ce înseamnă implementarea politicilor și a proiectelor care au ca obiectiv atingerea neutralității climatice într-un timp cât mai scurt.

,,Cred că este un pas important pentru România, pentru municipalitate și orașe din România, pentru că avem nevoie, ca țară, să ne identificăm liderii, liderii de la nivel local care conduc această schimbare către verde. Dacă în trecut dezvoltarea începea de la nivel mare, de la nivelul imperiilor, după aceea de la nivelul statelor, acum dezvoltarea depinde foarte mult de nivelul local, de ambițiile comunităților, de viziunea pe care orașele și municipiile o au. Într-o astfel de lume, tot ceea ce înseamnă colaborare și schimb de bune practici este un  pas înainte, este binevenit”, a precizat Allen Coliban, primarul Brașovului.

Totodată, el a vorbit și despre modul în care vede Brașovul această tranziție către un oraș verde, mai ales pentru că orașul nostru este unul care realizează pionierat cum ar fi, de exemplu, în domeniul independenței energetice, și constituie un exemplu de bună practică. ,,Până la următoarea ediție (a FOV, n.n.), în primăvara anului viitor, mai exact, vom avea operațional acest parc fotovoltaic ce va acoperi 90 la sută din necesarul de energie a municipiului. Pe de altă parte, avem cea mai mare flotă de autobuze și troleibuze electrice. Avem un masterplan velo. A fost o premieră în spectrul românesc. Toate aceste lucruri arată că Brașovul deschide drumuri, drumuri solide către o dezvoltare sustenabilă. Este un drum pe care am început să pășim apăsat în urmă cu trei ani de zile, un drum pentru care am primit foarte multe laude și aprecieri, dar un drum în care avem nevoie de implicarea comunității și împreună să facem această tranziție”, a completat primarul Allen Coliban.

Un alt semnatar al acestui pact este primarul municipiului Buzău, care a vorbit despre rolul pe care această alianță ar trebui să îl aibă în schimbarea comunităților locale la nivelul întregii țări.

,,Așa cum spuneam și în declarația alături de colegii mei, după semnarea acestui pact, este foarte important să ne inspirăm unii de la alții, să avem un cuvânt de spus la nivelul întregii țări, pentru că, o astfel de inițiativă împreună cu toate inițiativele pe care le are fiecare primar din în acest grup, poate genera, sper eu, un val prin care să schimbăm România din punct de vedere al orașelor verzi, al orașelor circulare, pentru că verde nu se referă numai să înființăm cât mai multe spații verzi, se referă de fapt la tranziția de la economia de tip liniar la economia de tip circular, în care intră și deșeurile, intră și energia regenerabilă, intră și managementul apei. Este foarte importantă și, bineînțeles, această tranziție verde, care înseamnă să avem cât mai mulți metri pătrați spațiu verde pe locuitor”, a spus Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

Din această Alianță a Orașelor Verzi fac parte și două sectoare ale municipiului București, care încearcă să implementeze acele politici publice care duc spre neutralitate climatică, ca celelalte 8 orașe, dar într-un context aparte, pentru că, după cum spune primarul sectorului 2, sunt parte a unui oraș și depind și de măsurile luate de celelalte sectoare și de primăria capitalei.,,Sigur că sectorul nu poate să pună bariere a aerului poluat și atunci trebuie să ne integrăm într-un București mai mare”.

,,Este importantă semnarea oricărui pact care duce la îmbunătățirea calității vieții oamenilor și putem să privim bunăstarea oamenilor pe termen scurt. Unde o să parchez mâine? Cum o să mă deplasez de colo, colo? Sau putem să o gândim pe termen mediu și lung. Pentru Alianța Orașelor Verzi este important că încercăm să privim un pas mai departe, încercăm să ridicăm ochii din asfalt și să ne uităm un pic mai încolo și să spunem: pentru ca viața noastră să fie mai bună, trebuie să avem mai puțină poluare, trebuie să avem condiții mai bune de viață și nu suntem singuri, suntem într-o alianță, sunt mai mulți oameni care vor același lucru. Putem să formăm o voce împreună și vocea asta să se ducă să vorbească cu Guvernul, cu Asociația Municipiilor din România, cu Parlamentul și să spună  că avem nevoie de aceste lucruri pentru ca cetățenii să trăiască mai bine. Realitatea este că nu putem să gândim doar pe termen scurt, doar în termeni de mandate. Avem nevoie să avem o viziune pe termen semnificativ mai lung, să știm unde vrem să ajungem în 2030”, a explicat primarul sectorului 2, Radu Mihaiu.

Semnarea pactului Alianței Orașelor Verzi nu implică înființarea unei noi entități cu personalitate juridică care să se ocupe de implementarea priorităților asumate și nici alocarea de resurse financiare de către semnatari.

Alianța Orașelor Verzi este o inițiativă sprijinită de Urbanize Hub.

Sub tema „Schimbăm perspectiva. Îmbrățișăm transformarea. Alegem acțiunea. Împreună.”, FOV aduce în prim plan ideea că ne aflăm într-un moment critic al istoriei noastre și îndeamnă la o schimbare de paradigmă în abordarea problemelor legate de mediul înconjurător și de viitorul orașelor noastre.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Brașov, în parteneriat cu: The Covenant of Mayors, Energy Cities, The Green Cities Accord, Asociația Administratorilor Publici din România (AAPRO), Comisia Europeană – Construim Europa împreună cu consilierii locali – Building Europe with Local Councillors, Urbanize Hub, European Urban Initiative, Fonduri Structurale.ro, Agenția pentru Managementul Energiei și Protecția Mediului Brașov, Asociația Română pentru Smart City, Asociația Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă a Transportului Public Brașov, Camera de Comerț și Industrie, Institutul Național de Administrație, Asociația Municipiilor din România, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ambasada Sustenabilității.

Array

Articole pe aceeași temă: