Stiri

Furt de energie electrică cu implicarea unor funcționari ai instituțiilor de stat

Reading Time: < 1 minut

Polițiștii din trei județe au făcut percheziții, luni dimineață, într-un dosar de furt de energie electrică. În cauză ar fi implicați și funcționari ai unor instituții de stat. Aceștia ar fi eliberat ilegal avize pentru spații industriale și rezidențiale și ar fi făcut lucrări de branșare, scrie Digi24.

Polițiști anticorupție pun în executare luni zece mandate de percheziție domiciliară (cinci mandate la sediul unor societăți comerciale și alte cinci la domiciliile suspecților), precum și cinci mandate de aducere emise pe numele a doi suspecți funcționari publici și alte persoane.

În cauză se fac cercetări față de cei cinci suspecți, pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, respectiv de constituire a unui grup infracțional organizat, luare de mită, dare de mită, trafic de influență, furt de energie electrică, modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice, executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, favorizarea făptuitorului, omisiunea sesizării și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.

Schema prin care funcționarii publici au branșat ilegal mari consumatori de curent electric


Unul dintre suspecți, care avea mai multe spații industriale și rezidențiale, ar fi pus la dispoziție spații unde urmau a fi desfășurate activități puternic consumatoare de energie electrică, respectiv instalații clandestine de branșare la energie electrică. Aceste instalații ar fi fost executate și protejate de cei doi suspecți funcționari publici.

Un alt suspect căuta potențiali clienți care aveau nevoie de energie electrică de mare putere fără a fi contorizată, iar un altul se ocupa de obținerea avizelor necesare punerii în funcțiune a instalațiilor, modificării de putere și punerea în manoperă a branșamentelor, potrivit anchetatorilor.

Totodată, un suspect care este funcționar public, s-ar fi ocupat efectiv de realizarea branșamentelor clandestine și le-ar fi dat bani angajaților societății de distribuție cu putere de decizie.

Cristi Dorombach

Recent Posts

Record de credite noi pentru persoane fizice la BRD: 2,35 mld. lei în primul trimestru din 2024

În primul trimestri din 2024, venitul net bancar al Grupului BRD a atins o creștere de 5,3% față de aceeași…

2 zile ago

Claudiu Butacu & George Constantin: Sustenabilitatea, dincolo de definiții

Sustenabilitate [substantiv feminin, (numai) singular] – capacitatea de a exista constant. Nu este definiția noastră, ci primul rezultat al unei…

2 zile ago

Schimbare la vârful Tuborg România: Yoav Bar preia funcția de CEO

Tuborg România anunță o schimbare strategică în managementul organizației, prin aducerea lui Yoav Bar la conducerea companiei, în funcția de…

3 zile ago

Profit de 390 mil. lei pentru Raiffeisen Bank România în primul trimestru din 2024

Raiffeisen Bank a înregistrat în primul trimestru din 2024 o creștere de 50% pe segmentul planuri de investiții, pensii private…

3 zile ago

Primul teatru construit de la 0 de comunitate, Grivița 53 mai are nevoie de 500.000 euro

Proiectul născut din crezul artistic al scriitoarei și regizoarei Chris Simion Mercurian prinde tot mai mult contur existențial. După 8…

3 zile ago

Smartphone-urile HUAWEI Pura 70 sunt disponibile la precomandă în România

Noile smartphone-uri HUAWEI Pura 70 Ultra, HUAWEI Pura 70 Pro și HUAWEI Pura 70 sunt disponibile la precomandă în România.…

3 zile ago