Gabriela Nistor, Salt Bank: Cum se construiește succesul
Reading Time: 3 minutePentru Gabriela Nistor, CEO al Salt Bank, prima bancă digitală din România reprezintă cel mai frumos proiect din carieră și rezultatul muncii alături de oamenii din echipa pe care a format-o pentru a aduce bankingul la următorul nivel.
Cum a fost primul an de Salt Bank?
Un roller coaster! După lansare, a trebuit să ne transformăm, peste noapte, dintr-o echipă de implementare a unui proiect într-una operațională. Practic, am trecut de la construirea unui business la gestionarea unei bănci. Sigur, eram pregătiți pentru asta, dar nu înseamnă că provocările încetează să vină.
Care a fost cea mai mare temere înainte de lansare?
Că n-o să-și descarce nimeni aplicația. Am muncit foarte mult tocmai ca să nu ni se întâmple asta și ne-a ieșit. Am știut că nu trebuie să îmi mai fac astfel de griji după ce în luna de pre-enrollment 80.000 de persoane s-au înscris pe lista de așteptare pentru a deveni clienți. Devenea clar că o să fie un succes.
Cum arată astăzi Salt Bank?
Salt Bank arată astăzi ca o bancă. Avem o echipă care s-a închegat foarte frumos și a crescut pe măsură ce implementam proiectul. În tot anul 2023, cel dinaintea lansării, pe măsură ce noi dezvoltam aplicația, conceptul și tot ce voiam să facem, construiam în paralel și echipa, ceea ce a adăugat foarte multă complexitate proiectului.
Într-un fel, din tot proiectul cel mai mândră sunt de echipă, pentru că împreună am construit banca de astăzi. Când oamenii trag în aceeași direcție, se formează o puternică unitate, iar bucuria când vezi că a ieșit ce ți-ai propus este nemaipomenită.
Ce te inspiră la oamenii din echipă?
Îmi place cel mai mult că împărtășim aceleași valori. Când am pornit să construim banca, am avut o viziune despre cum va arăta. Când valorile tale sunt autentice și le imprimi organizației pe care o construiești, involuntar atragi oameni care gândesc și simt la fel, care să se potrivească cu spiritul echipei formate la început, oameni care învață, oameni care experimentează, oameni care sunt cu adevărat interesați să ajute, fie că e vorba de colegi sau clienți. Experimentăm lucruri noi, dar construim lucruri care să dureze.
Echipa a crescut. Cum faceți să fiți în continuare la fel de agili și de implicați?
Nu e ușor, mai ales atunci când echipa crește mult și într-un timp scurt. Dar reușim făcând eforturi și vorbind despre asta tot timpul și deschis. Spunem ce așteptăm unii de la alții, discutăm deschis despre cum vede fiecare lucrurile. Facem periodic întâlniri cu toată echipa, în care vorbim despre unde am ajuns, ce vrem să facem, ce îngrijorări avem.
Ce vor clienții de la Salt Bank?
Oamenii vor în general accesibilitate, lucruri simple, clare. Vor și un lucru frumos, la care să le fie drag să se întoarcă. Simplu, clar, curat, cu produse bune, produse simple, fără „sofisticăreală” gratuită. Vor ca cineva să-i asculte atunci când au întrebări și au nevoie de cineva care să-i ajute cu adevărat. De asta am construit un Care Center în care singura grijă a oamenilor este să ofere suport clientului, să vorbească deschis, prietenos, apropiat.
Bineînțeles că oamenii vor și o bancă sigură, de încredere. Noi am combinat cele două elemente: de la fintech-uri am luat ideea de aplicație faină, imagine bună și comunicare fresh, iar de la băncile tradiționale am luat stabilitatea. În plus, tot ce construim, construim cu gândul la securitate.
Cum arată viitorul Salt Bank?
Anul acesta lansăm multe produse foarte importante. Într-un fel, este ca și cum mai lansăm Salt Bank o dată, Salt Bank 2.0. Este vorba despre produse din arii esențiale care ne consolidează ca bancă. Pentru anul acesta, planul este să ajungem la aproape 700.000 de clienți, obiectivul mai mare fiind ca în 2026 să atingem un milion de clienți, mai repede decât era planificat. De asemenea, vrem să intrăm pe break-even la final de 2026, măcar la nivel de lună. Și cred că, dacă continuăm în ritmul ăsta, reușim.
Ce înseamnă pentru tine Salt Bank?
Este cel mai frumos proiect. Am avut foarte multe proiecte frumoase de-a lungul carierei. Eu vin din
Banca Transilvania, unde am lucrat 27 de ani în retail banking. Am pus pe picioare cardurile în BT, am construit call center-ul și BT Pay, foarte multe proiecte minunate. Dar să construiești prima bancă digitală
100% românească este un proiect unic.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 393 (15 mai – 15 iunie 2025). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz