Analize Finanțe

Destinații exotice în pericol: insulele Maldive au nevoie urgentă de 1,2 mld. euro ca să contracareze pierderile din turism

27 apr. 2020 2 min

Destinații exotice în pericol: insulele Maldive au nevoie urgentă de 1,2 mld. euro ca să contracareze pierderile din turism

Reading Time: 2 minute

În condițiile în care turismul se va confrunta cu o scădere de cel puțin 20%-30% în 2020, conform estimărilor (optimiste) ale Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO), există un grup de țări extrem de vulnerabile la acest impact: micile state insulare în curs de dezvoltare.

În prezent, Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD) estimează că aceste insule, printre care se numără destinații exotice populare ca Maldive, Sheychelles, Bahamas, Mauritius sau Republica Dominicană, au nevoi financiar stringente de aproximativ 5,5 miliarde de dolari pentru a contracara efectele devastatoare ale pandemiei de COVID-19 asupra economiilor proprii.

Dintre toate aceste state insulare se desprind Maldivele, unde turismul reprezintă 66% din PIB și care ar avea nevoie urgent de 1,2 miliarde de dolari pentru a acoperi scăderea estimată de 17% a produsului intern brut, în condițiile în care datoriile externe ale țării reprezintă 48% din PIB.

Pe locul următor se află Bahamas, cu nevoi de sprijin financiar de 846 de milioane de dolari, unde turismul reprezintă 40% din PIB, dar datoriile externe sunt la 194% din produsul intern brut. Apoi vine Jamaica, statul insular unde turismul acoperă 35% din PIB, datoriile externe sunt 108% din PIB, iar nevoile de asistență financiară s-ar ridica la 775 de milioane de dolari.

Pentru aceste state mici, problema nu este doar faptul că turismul reprezintă principala sursă de venit la bugetul de stat, ci și faptul că o scădere atât de bruscă nu poate fi echilibrată de economii foarte mici. Potrivit UNCTAD, aceste mici state insulare se bazează, în medie, pe turism pentru 30% din produsul intern brut. În Maldive, Seychelles, St. Kitts & Nevis și Grenada procentul depășește 50%.

Per total, turismul și călătoriile generează pentru toate aceste țări venituri de 30 de miliarde de dolari pe ani. O scădere cu 25% a acestui sector al aduce o scădere medie de 7,3% din PIB, adică 7,4 miliarde de dolari. Majoritatea acestor state nu au alternative de a obține valută forte ca să-și plătească datoriile externe și să-și plătească importurile.

Datoria externă este o problemă majoră pentru micile state insulare, mai ales dacă nu se pot baza pe principala sursă de venit pentru a garanta noi împrumuturi. În prezent, aceste țări au, în medie, o datorie externă de 72,4% din PIB. În Bahamas și Seychelles, procentul atinge chiar 200%.

Fondul Monetar Internațional (FMI) a creat un fond de 50 de miliarde de dolari care poate fi disponibilizat rapid pentru țările cu venituri scăzute pe cap de locuitor. Din această sumă, 10 miliarde de dolari sunt rezervate ca împrumuturi cu dobândă zero pentru cele mai sărace state membre. Unele state insulare, precum Comore, Sao Tome și Principe și Insulele Solomon, au solicitat și primit deja ajutoare financiare pentru datoriile externe.

Foto: © Flowersofsunny | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: