Antreprenori Tech

Galopul calului verde

21 oct. 2014 4 min

Galopul calului verde

Reading Time: 4 minute

Visul oricarui antreprenor e acela de a-si transforma pasiunile in business. George Lemnaru face exact acest lucru de 11 ani, bazandu-se pe puterea comunitatilor si pe pasiunea internautilor pentru sport.

Discursul multor antreprenori de succes cuprinde pasiunea lor pentru ceea ce fac si faptul ca ei nu considera activitatea din cadrul companiei drept munca. George Lemnaru impinge acest concept la un alt nivel: el se joaca la serviciu in fiecare zi, la propriu. In ultimii doi ani, Lemnaru a demarat GreenHorse Games, un start-up in industria de gaming care se hraneste din pasiunea jucatorilor si din puterea comunitatilor. In momentul de fata, George si cei sase colegi de echipa dezvolta Liga Ultras, un joc social care le permite utilizatorilor sa fie suporteri, fotbalisti sau manageri in cadrul clubului lor preferat virtual sau in cadrul unui club fictiv.

Dincolo de obiectivele individuale ale fiecarui jucator (unii aspira la functia de manager in cadrul clubului Steaua sau de fotbalist la Juventus), exista obiective comune: cu cat utilizatorii sunt mai implicati in joc, cu atat echipa pe care o sustin castiga mai multe trofee. Aceste caracteristici au dus conceptul lansat de Lemnaru & Co la peste 100.000 de utilizatori activi in mai putin doi ani de la lansare, insa potentialul e de ordinul milioanelor.

Tanarul antreprenor nu este insa la prima experienta pozitiva in gaming-ul care se bazeaza pe comunitati. El a inceput cariera in online ca developer al unui magazin virtual de produse naturiste in 2003, iar trei ani mai tarziu a lansat proiectul eRepublik, bazat tot pe pasiunile lui: economia, geopolitica si competitiile care se bazeaza pe colaborarea intre oameni. “A fost un experiment care a creat comportamente neasteptate și extraordinare din partea utilizatorilor. Unora le place sa colaboreze pentru binele grupului, in timp ce altii sunt mai competitivi si mai individualisti. Se creeaza niste povesti si o experienta foarte surprinzatoare”, explica Lemnaru.

Pentru eRepublik, tanarul a reusit sa atraga finantare foarte rapid, in momentul in care conceptul propus de el se rezuma la o idee si cateva linii de cod scrise. Banii l-au ajutat sa construiasca o echipa solida de la bun inceput si sa dezvolte compania intr-un ritm alert.

George Lemnaru, cofondator GreenHorse Games
George Lemnaru, cofondator GreenHorse Games

Lemnaru a reusit sa atraga o finantare totala de 3 milioane de euro in cei cinci ani si jumatate petrecuti la eRepublik, care ajunsese la patru milioane de utilizatori inregistrati in momentul in care antreprenorul a decis sa paraseasca compania in detrimentul unei noi provocari – GreenHorse Games.

Alt joc, alta strategie

Noul proiect a venit insa cu provocari diferite. De la bun inceput, Lemnaru a fost nevoit sa schimbe strategia de dezvoltare a businessului, neavand la dispozitie o runda de finantare care sa-i permita investitii masive in echipa, ca in cazul eRepublik. “Am pornit alaturi de partenerul meu Alex Stroe si, neavand un buget care sa ne permita sa construim o echipa completa din start, a trebuit sa acoperim noi mai multe posturi. Atunci am reinceput sa scriu cod si eram implicat in foarte multe activitati: concept, programare, business, angajari”, isi aminteste el. 

In prima faza, fondatorii GreenHorse Games s-au concentrat pe dezvoltarea Cars Cup, un joc social bazat pe pasiunea utilizatorilor pentru masini. Au atras finantare in 2013 de la un business angel, Malin Stefanescu, pasionat la randul lui de jocul dezvoltat de Lemnaru si Stroe, in schimbul a 11,5% din companie. Banii i-au permis lui Lemnaru sa sisteze lucrul la Cars Cup pentru a se orienta catre un joc cu potential mult mai ridicat – Liga Ultras.

Principala investitie a fost in cladirea unei echipe competente de programatori pasionati de fotbal, astfel ca in momentul de fata la GreenHorse Games lucreaza sase developeri care isi traiesc pasiunea pentru fotbal in mediul virtual. “Ne-am dat seama ca oamenii sunt mai pasionati de fotbal decat de masini. Ca antreprenor, trebuie sa ai intotdeauna un backup plan. Ne-am bucurat de sprijinul total al lui Malin Stefanescu cand am decis sa ne focusam pe un proiect nou”, explica Lemnaru.

Decizia de a abandona Cars Cup in detrimentul Ligii Ultras a avut la baza doua componente-cheie: potentialul mai ridicat al jocului bazat pe comunitati de microbisti si pasiunea lui George Lemnaru si a echipei sale pentru fotbal. “Cei din echipa sunt foarte pasionati de fotbal, nu percep ceea ce fac ca fiind munca, pentru ca toti facem ceea ce ne-am dorit dintotdeauna sa facem”, spune el. De asemenea, in echipa a fost cooptat un grec care se ocupa de promovarea jocului in pietele internationale, in special cele pasionate de fotbal, cum ar fi Italia, Grecia sau Turcia.

Antreprenorul roman crede ca succesul ca dezvoltator consta in numarul de utilizatori implicati in proiectul dezvoltat, motiv pentru care Lemnaru are un tipar de gandire orientat catre cresteri constante, bazandu-se pe autenticitatea ideii sale. “Liga Ultras e primul proiect online din zona de fotbal care le permite suporterilor sa colaboreze”, explica el. Iar numarul mare de utilizatori inseamna venituri consistente, intrucat Liga Ultras e un joc de timp “freemium”, pe care utilizatorul il poate juca gratis, dar care se bazeaza pe plati pentru a avansa mai usor in cariera de fotbalist.

In momentul de fata, la nici doi ani de la infiintare, GreenHorse Games genereaza venituri la un nivel apropiat de volumul cheltuielilor, fiind aproape de breakeven. Cu toate acestea, potentialul ridicat de dezvoltare il indeamna pe Lemnaru sa se concentreze mai degraba pe dezvoltare decat pe profitabilitate, motiv pentru care e deschis pentru o noua runda de finantare: “Compania functioneaza deocamdata din banii investiți de Malin Stefanescu si din economiile mele. Însa vom atrage o noua runda de finanțare pentru a mentine ritmul ridicat al cresterii avut pana acum”, spune el.

Desi nu exclude finantarea din strainatate, Lemnaru ar prefera sa pastreze un actionariat 100% romanesc in cadrul GreenHorse Games, fiind convins ca poate dezvolta in mod eficient un proiect B2C (business to consumer) si din Romania, atata timp cat gaseste investitori care sa-i imparta viziunea.

GreenHorse Games in cifre

20.000 de utilizatori activi zilnic are Liga Ultras
100.000 – 1.000.000 de utilizatori activi zilnic e potentialul Ligii Ultras
1.000 de echipe virtuale sunt inregistrate in Liga Ultras
70% din cheltuielile GreenHorse Games sunt costuri salariale
7 angajati are astazi GreenHorse Games – 6 in Romania si 1 in Grecia
20% e cresterea lunara a numarului de utilizatori ai Ligii Ultras în ultimele zece luni
2 jocuri a dezvoltat GreenHorse Games pana in prezent: Cars Cup si Liga Ultras

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: