Analize

Germania are o cincime din comerțul exterior al României

8 mai 2019 2 min

Germania are o cincime din comerțul exterior al României

Reading Time: 2 minute

Volumul schimburilor comerciale între România și Germania a însumat anul trecut 32,5 miliarde de euro, ceea ce înseamnă peste 20% din comerțul exterior al României, potrivit publicației cu date economice editată de AHK România.

Importurile din Germania au atins în 2018 valoarea de 16,9 miliarde de euro (+11,9%), în timp ce exporturile au însumat 15,6 miliarde de euro (+8,4%). În ce privește landurile federale, Baden-Württemberg (importuri: 4,1 miliarde de euro, exporturi: 2,8 miliarde de euro) și Bavaria (importuri: 3,9 miliarde de euro, exporturi: 2,7 miliarde de euro) ocupă primele locuri.

„Privim în urmă către un an 2018 de succes pentru relațiile economice româno-germane. În același timp trebuie însă să avem în vedere că încrederea companiilor germane în România ca amplasament investițional trebuie susținută mereu, an de an. Aprecierile negative la adresa companiilor străine, a multinaționalelor, modificările neașteptate ale condițiilor-cadru din economie, de exemplu în domeniul legislației fiscale și nesiguranța în ce privește statul de drept, dar și continuarea luptei împotriva corupției sunt contraproductive și dăunează amplasamentului investițional”, declară Sebastian Metz, Director general și membru în Consiliul Director al AHK România.

Și în ce privește investițiile străine directe, Germania este în top, ocupând locul al doilea, după Olanda, cu un sold al investițiilor la sfârșitul anului 2017 de 9,7 miliarde de euro, reprezentând 12,8% din total.

Circa 7.500 de companii cu capital german sunt înregistrate în Registrul Comerțului. Acestea au creat în mod direct peste 250.000 de locuri de muncă, promovează activ transferul de know-how și se implică energic în domeniul sistemului de învățământ dual, o temă de bază în relațiile economice bilaterale.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: