Companii Stiri

GfK: Inceput de an excelent pentru electro-retail

14 mai 2015 3 min

GfK: Inceput de an excelent pentru electro-retail

Reading Time: 3 minute

Piata de bunuri de folosinta indelungata din Romania a crescut cu aproape 15% comparativ cu T1 2014, pana la valoarea de 445 de milioane de euro. Din cele sase sectoare cu o evolutie pozitiva, cinci au avut rate de crestere de doua cifre: electrocasnice mari (+ 21%), electrocasnice mici (+19%), telecom (+17%), electronice (+15%) si piata de imprimante, multifunctionale si consumabile (+11%), arata studiului TEMAX, realizat de GfK. Singurul sector pe un trend negativ a fost cel foto (aproape -5%).

“Primul trimestru al anului 2015 a avut o evolutie buna, inregistrand o crestere de aproape 15%, datorata celor sase din sapte sectoare aflate pe un trend ascendent. Sunt semne ca piata bunurilor de folosinta indelungata isi revine. Este interesant de vazut daca aceasta evolutie pozitiva va fi mentinuta sau nu in cel de-al doilea trimestru, luand in considerare influentele economice”, arata GfK, intr-un comunicat de presa.

Vanzarile din sectorul de electrocasnice mari au crescut inca o data in T1 2015, atingand valoarea de 80 de milioane de euro, cu 21% mai mult decat in aceeasi perioada din 2014. Toate categoriile monitorizate din cadrul sectorului au contribuit la acest rezultat remarcabil prin rate de crestere de doua cifre. Vanzarile de incorporabile au crescut usor mai mult decat cele clasice si reprezinta aproximativ 20% din valoarea electrocasnicelor mari.

Piata electrocasnicelor mici a inregistrat o crestere puternica in T1 2015, cu peste 19% mai mult decat in primul trimestru al anului trecut, ajungand la o valoare de 31 de milioane de euro.

Aproape toate categoriile au avut cresteri de doua cifre dar cea mai mare contributie au avut-o produsele cheie precumstorcatoarele de fructe si legume, aparatele de preparat mancarea, aparatele de preparat bauturi calde si fiarele de calcat, cu peste 20%. De o evolutie remarcabila au avut parte si aparatele de tip multicooker.

Smartphone-urile, motor de crestere

In T1 2015, piata de telecom a crescut cu 17% comparativ cu T1 2014, cu o valoare nesubventionata estimata de 135 de milioane de euro. Smartphone-urile (din categoriile de pret low si mid) au continuat sa fie principalul motor de crestere, cu rate de doua cifre comparativ cu T1 2014. Si piata de casti a inregistrat o crestere de doua cifre fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Piata electronicelor a inceput anul cu o crestere de aproape 15% comparativ cu primul trimestru al 2014. Valoarea vanzarilor a atins 72 de milioane de euro. Televizoarele au avut cea mai buna evolutie, televizoarele Smart si cele cu ecran UHD contribuind cel mai mult la cresterea vanzarilor.

Totodata, sectorul de imprimante, multifunctionale si consumabile s-a intors la trendul pozitiv, inregistrand o rata de crestere de 11% si o valoare de 15 milioane de euro. Evolutia pozitiva a consumabilelor si a echipamentelor laser a contribuit la aceasta performanta a sectorului. Desi imprimantele cu cerneala au crescut, acestea nu au reusit sa contrabalanseze scaderea multifunctionalelor. Asfel, segmentul cu cerneala si-a continuat trendul negativ.

In ceea ce priveste sectorul IT, trendul pietei a fost ascendent, cu o rata de crestere de 8% fata de T1 2014, pana la valoarea de 107 milioane de euro. In timp ce vanzarile de calculatoare portabile si monitoare au depasit asteptarile in materie de cresteri, tabletele au inregistrat o scadere de 3% in valoare. De asemenea, celelalte categorii – desktop-uri, camere web, tastaturi si mausi – au crescut in vanzari comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Sectorul foto insa a continuat sa inregistreze o evolutie negativa. Totusi, au fost semne pozitive cum ca rata de scadere a incetinit pana la aproape -5%, atingand o valoare de 2,7 milioane de euro. D-SLR-urile au avut o rata de crestere de doua cifre insa aceasta nu a compensat scaderea inregistrata in segmentul de camere foto compacte.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: