Lifestyle Creativitate Stiri

De la atelier la portofoliu: ghid pentru investiția în arta contemporană românească

18 sept. 2023 3 min

De la atelier la portofoliu: ghid pentru investiția în arta contemporană românească

Reading Time: 3 minute

Arta contemporană românească a cunoscut o evoluție spectaculoasă în ultimele decenii, oferind oportunități de investiții convingătoare. Artiștii români contemporani au reușit să se facă remarcați pe scena artistică locală, dar și globală, prin creații inovatoare și o abordare unică a temelor culturale și sociale.

Artiști români contemporani consacrați, apreciați pe scena internațională a artei, dar și artiști emergenți, hotărâți să reinterpreteze metodele artistice clasice și să abordeze teme actuale din societate, semnează o colecție de aproximativ 200 de opere de artă contemporană care sunt scoase la licitație săptămâna viitoare, marți 26 septembrie, în cadrul Licitației unei Colecții Eclectice de Artă Românească, de la Piliuță la Bandi.

Alegerea artei contemporane ca formă de diversificare a portofoliului de investiții a reprezentat și soluția în lupta împotriva devalorizării financiare. Arta contemporană adaugă un element non-corelat cu piețele financiare tradiționale. Prețurile operelor de artă contemporană nu sunt în general strâns legate de evoluțiile economice globale, ceea ce înseamnă că pot oferi o protecție în momentele de inflație și au capacitatea să-și sporească valoarea în timp.

Este și cazul operelor semnate de artistul român Constantin Piliuță, explorator răbdător și suveran al temelor sale, care au populat casele elitelor profesionale și administrative de-a lungul timpului. Operele semnate Constantin Piliuță, un artist foarte căutat, au început să depășească cu regularitate maximele estimărilor. Este și cazul celor 9 opere din cadrul licitației din 26 septembrie, care au prețuri de pornire între 250 și 300 de euro, susțin specialiștii Casei de Licitații A10 by Artmark.

De la atelier la portofoliu: ghid pentru investiția în arta contemporană românească

Arta contemporană este adesea limitată în ceea ce privește cantitatea și disponibilitatea. Fiecare operă de artă este unică, ceea ce adaugă un element de raritate și exclusivitate. Această limitare a ofertei poate să creeze cerere și să susțină prețurile, în special pentru lucrările care devin celebre sau devin simboluri ale mișcărilor artistice.

Un exemplar ce poartă numărul 19/50, semnat de artistul Adrian Ghenie, este o investiție inteligentă. Pentru prețul de pornire de 1.000 de euro este scoasă la licitație lucrarea „Edgar Allan Poe”, fiind una dintre cele 7 lucrări ce ilustrează seria ,,Nevermore”, dedicată poemului „The Raven”, scris de Edgar Allan Poe. Seria este alcătuită din 4 portrete (Edgar Allan Poe – opera de față, Stéphane Mallarmé, Charles Baudelaire și Fernando Pessoa) și 3 compoziții (The Raven, Nevermore și Lenore), toate având la bază colaje realizate anterior de Ghenie.  

Istoria a demonstrat că operele de artă contemporană pot să crească semnificativ în valoare pe măsură ce trec anii. Artiștii contemporani, care pot fi la începutul carierei lor, pot deveni celebri și recunoscuți pe plan internațional, făcând operele lor să crească în preț. Este și cazul operei semnate Felix Aftene, care a cunoscut o creștere spectaculoasă în ultimii ani. Artistul ieșean este prezent în licitația din 26 septembrie cu opera „Dresor (În adorația naturii)”, care are prețul de pornire de 6.000 de euro.

De asemenea, arta contemporană are capacitatea să surprindă spiritul epocii, reflectând schimbările și evoluțiile societății, ceea ce o face adesea să fie căutată și apreciată de colecționari și investitori. Artistul Mircea Suciu reușește să creeze o atmosferă actuală în operele „Spiritual View” și „Industrial Poetry”, care au prețul de pornire de 500 de euro.

Expozitia de Arta Contemporana la Palatul Cesianu Racovita

Investiția în arta contemporană aduce cu sine un avantaj adițional – plăcerea estetică și culturală. Deținerea unei opere de artă contemporană permite colecționarului să se bucure de valoarea artistică și estetică în timp ce se protejează împotriva inflației. O formă de investiție ce oferă satisfacție imediată și pe termen lung este și opera „Social Behaviour” semnată Arina Bican, care are prețul de pornire de 1.500 de euro.

Unul dintre aspectele cheie ale investiției în arta contemporană este identificarea artiștilor promițători, care au cunoscut o creștere a cotei. O serie de artiști care propun o abordare unică sunt prezenți în licitația din 26 septembrie: Mihai Mureșan, Florin Ciulache, Lucian Smău, Liviu Mihai, Irlo, Klemi Uveges ori Filip Letinu.

Operele care pot deveni o investiție inteligentă și au capacitatea să diversifice portofoliile sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviță. Expoziția este deschisă de luni până duminică în intervalul orar 10:00-20:00. Intrarea este gratuită, iar vizita este completată de un tur oferit de consultanții de artă prezenți.

Array

Articole pe aceeași temă: