Stiri

Haos în București în urma grevei de la metrou

26 mart. 2021 2 min

Haos în București în urma grevei de la metrou

Reading Time: 2 minute

Este haos în București în urma grevei de la metrou. Dacă ai încercat să folosești o soluție de transport alternativ ai văzut prețurile mai mari ca în vremurile bune de la Revelion. Ce se întâmplă totuși.

Circulația metroului în Capitală este blocată vineri, în urma unui protest spontan pornit la prima oră. Reprezentanții Sindicatului Liber din Metrou au coborât în tunel și au împiedicat pornirea la timp a trenurilor de pasageri.

Curentul electric este întrerupt

Greviștii de la metrou au întrerupt alimentarea cu energie electrică a liniilor de metrou. Acest lucru a dus la blocarea trenurilor de metrou, dar a dat peste cap și sistemul de alimentare cu energie electrică din București. Metroul din București este un mare consumator de energie electrică: 25 de megawați oră sunt consumați de metrou pentru a funcționa trenurile. Atât timp cât acest consum nu a mai avut loc, curentul electric produs pentru metrou a trebuit trimis în sistemul energetic național.

Greva de vineri de la metrou nu a fost anunţată nici furnizorului şi nici distribuitorului de energie din Bucureşti, a declarat Viorel Tudose, administratorul companiei Getica 95, furnizorul de electricitate al Metrorex.

Acuzații din partea premierului Florin Cîțu

Premierul Florin Cîțu l-a acuzat pe Ion Rădoi, șeful sindicatului de la metrou, că a blocat circulația metrourilor pentru că „îi dispar sinecurile”. Prim-ministrul le-a transmis miniștrilor Transporturilor și de Interne să ia măsuri, pentru că „bucureștenii nu trebuie să sufere”.

„Un fost deputat PSD, care vede că îi dispar sinecurile, face un protest ilegal. Despre asta este acțiunea ilegală care a blocat metroul în această dimineață”, a transmis premierul Florin Cîțu.

Greva de vineri de la metrou a venit la o zi după anunțul conducerii Metrorex că spațiile comerciale din stațiile de metrou trebuie închise și desființate.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a transmis după greva spontană de la metrou de vineri dimineață că înțelege nemulțumirile angajaților Metrorex, dar că „bucureștenii nu pot fi prizonierii unui abuz sindicalist”.

Cum se va rezolva situația de la metrou

În anii trecuți grevele de la metrou erau tranșate în justiție. Atunci un tribunal permitea desfășurarea acestor greve sau le declara ilegale. În condițiile în care grevele erau declarate ilegale, oamenii trebuiau să se întoarcă la muncă.

Astăzi sunt așteptate discuții între Prefectul Capitalei, Ministrul de interne, directorul Metrorex și probabil sindicaliști pentru dezamorsarea situației.

Cine a organizat protestul de la metrou

Protestul de la metrou și greva de la metrou este organizată de USLM – Sindicatului Liber din Metrou. Aceștia nu au permis deschiderea stațiilor de metrou și punerea în circulație a metrourilor. Dintre participanții la protest fac parte atât angajați esențiali ai metroului, cât și personal auxiliar.

Mare parte dintre aceștia sunt adunați în stația de metrou Unirii, unde blochează peronul, dar și banda de rulare a metroului.

Și celelalte stații de metrou au lacătul pe uși și sunt închise.

STB suplimentează numărul de mijloace de transport

Conducerea STB a transmis vineri dimineață că a scos pe traseu toate vehiculele disponibile, iar personalul care se afla în zilele libere a fost chemat la muncă. Totodată, a luat mai multe măsuri pentru a mări viteza de circulație.

Pe Facebook lumea face ce știe mai bine, haz de necaz:

metrou
Sursa
Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: