Companii BizRemote by certSIGN Interviuri Stiri

Toni Pera, Isopan Est: Sectorul construcțiilor industriale funcționează și este potențial pentru investiții

10 iun. 2020 5 min

Toni Pera, Isopan Est: Sectorul construcțiilor industriale funcționează și este potențial pentru investiții

Reading Time: 5 minute

Construcțiile sunt un domeniu important peste tot în lume, iar investițiile sunt esențiale pentru orice economie în această perioadă. L-am întrebat pe Toni Pera, director general al Isopan Est, cum vede evoluția pieței de panouri termoizolante și cum a afectat pandemia business-urile din domeniu.

Cum arată piaţa locală de panouri pentru construcţii, cât este de afectată de criza COVID-19?                

La nivel de piață, construcțiile nu au oprit proiectele. Sigur, sunt proiecte mici care se amână sau se opresc, dar investitorii de anvergură continuă proiectele, mai ales că în această perioadă vedem cu toții că este nevoie de spații industriale, logistice, de depozitare.

Pandemia a pus presiune pe legăturile comerciale, pe fluxul de mărfuri și a accentuat importanta planificării logistice și a spațiilor.

De aceea, pentru anul acesta sunt optimist și cred că piața panourilor termoizolante nu va scădea, văzând că domeniul construcțiilor industriale funcționează și există potențial pentru investiții în această direcție.

Care au fost cele mai importante provocări pentru Isopan Est în această perioadă?

Isopan Est și-a continuat activitatea de producție în această perioadă – am redus ușor volumul, dar am produs continuu. Proiecte și cerere în piață există. Prioritar pentru noi a fost să putem lucra în condiții de siguranță în fabrică. Am implementat rapid toate măsurile de protecție a echipei și ne-am asigurat că respectăm recomandările autorităților și reușim să lucrăm fără pericol în producție.

Apoi, având în vedere că materia primă provine din import, încă de la primele semne ale crizei, ne-am asigurat stocurile de materie primă necesare pentru continuarea activității și pentru începerea în forță după revenirea activităților din economie la normal. Acestă situație a avut loc în condițiile în care materia primă pe care o folosim vine din Italia, din cadrul grupului Isopan, iar activitatea a înghețat la nivel european, spre exemplu fabricile noastre din Spania, Italia, Rusia, oprind producția.

România și Germania sunt singurele fabrici din grup unde am avut capacitatea să continuăm și în perioada crizei.

“Sunt optimist și cred că piața panourilor termoizolante nu va scădea, văzând că domeniul construcțiilor industriale funcționează și există potențial pentru investiții în această direcție.”

Isopan are sediul la Verona și unități de producție în toată lumea, cum estimați că va evolua piața constucțiilor în țările în care sunteți prezenți? Care credeți că vor fi piețele unde vor fi cele mai mari dificultăți?

La nivelul grupului Manni, din care Isopan Est face parte, cei 75 de ani de experiență în care business-ul s-a confruntat cu depășirea multor crize sau situații sensibile de-a lungul timpului, ne ajută astăzi să ne adaptăm și să luăm deciziile potrivite. Am dezvoltat, împreună cu grupul, planuri diferite, pe etape, în funcție de scenariile posibile apărute în piață, identificate în analiza de risc.

Revenire va fi, dar cred că acum prioritatea nu este să pornim producția și construcțiile cu orice preț, pentru a evita scăderi sau pierderi, ci să le repornim în siguranță. Pentru vestul Europei, sunt în discuție multe planuri de suținere a economiei, planuri care vor fi aplicate local de fiecare țară, astfel că sunt multe variabile de considerat.

Construcțiile sunt un domeniu important peste tot în lume, prin urmare sper să fie susținut și impulsionat.

Pentru regiunea noastră, pentru că peste tot este nevoie de modernizare, de construcții de calitate, de spații industrial-logistice, cum este cazul și în România, cred că nevoia va face ca proiectele amânate să se reia rapid, iar lipsurile pe care le-am văzut în perioada asta să stimuleze noi proiecte. Deja am observat orientarea marilor investitori de a veni cu viziune și proiecte ca un răspuns și o nevoie identificată în urma acestei experiențe din pandemie. De aceea suntem optimiști.

“Mă adresez atât mediului privat, cât și autorităților când spun că împreună putem construi România de calitate. Viitorul înseamnă viziune și leadership.”

Isopan Est a răspuns apelului Dăruiește Viață și a donat materiale pentru ridicarea spitalului modular de la Elias. În ce a constat mai exact donația?

Noi, companiile, nu avem doar o responsabilitate de business. Avem și o responsabilitate socială. Avem obligația să ajutăm întregul mediu, economic și social. Și lucrurile funcționează în sinergie. În orice direcție mergi și investești, vor fi atinse și celelalte zone. Este efectul de domino.

Ca lideri de piață, este natural și firesc să ne implicăm. Să ajutăm și să empatizăm cu societatea. Nu există o altă cale. Dacă în astfel de momente nu suntem solidari, atunci când? Toată lumea, la nivel mondial, s-a mobilizat. Mediul privat, autorități, cetățeni, toți am contribuit la rezolvarea cât mai rapidă a situației de criză sau măcar ameliorarea și controlul ei.

La Isopan Est înțelegem și susținem în mod direct inițiativele care se dovedesc esențiale în aceste momente. Iar proiectul Dăruiește Viață, de ridicare a unui spital într-o perioadă de grea încercare pentru întreaga lume, a însemnat pentru noi o astfel de inițiativă.

Am văzut acest proiect nu doar ca răspuns la o situație de urgență actuală, ci ne-am alăturat unei cauze nobile, umane, care salvează vieți acum, cât și pe viitor și e nevoie de multe astfel de proiecte în România. Implicarea în acest proiect, înseamnă, de fapt, construirea unei Românii de calitate și spun asta deoarece misiunea și viziunea Isopan Est înseamnă calitate prin produse, tehnologii și oameni. 

Imediat ce am aflat despre proiectul pe care Dăruiește Viață urma să îl dezvolte  ne-am mobilizat întreaga echipă și în doar trei zile am produs toate panourile necesare ridicării spitalului și le-am și livrat către șantier. Au fost folosite pentru acest proiect, în total, 3.850 mp de panouri sandwich rezistente la foc, cu izolație din vată minerală – Isofire Wall și panouri sandwich cu spumă poliuretanică, Isobox, pentru pereții interiori ai spitalului.

Panourile Isofire Wall au început să fie produse în România după o investiție într-o nouă linie de producție dedicată panourilor cu vată minerală, în urmă cu 3 ani, după tragedia Colectiv. Era această nevoie în piață, a calității în construcții, iar Isofire Wall, cu rezistență la foc de până la 3 ore, a venit ca răspuns și la noile reglementări aduse de autorități pentru acordarea autorizațiilor de securitate la incendiu pentru clădiri.

Cum vi se pare mobilizarea companiilor și ONG-urilor care s-au implicat în susținerea celor afectați de coronavirus?

Ne bucurăm că foarte multe companii, împreună cu ONG-urile implicate, au dat dovadă cu adevărat în această perioadă de responsabilitate socială față de comunitatea din care fac parte. Atât autoritățile publice, cât și mediul privat, au depus și continuă să depună eforturi de a minimiza impactul pandemiei.

În aceste momente, parteneriatele cu inițiativele private pe domeniul social se dovedesc a fi cele mai eficiente și rapid de implementat.

O situație de urgență cere reacții prompte, implicare și unitate, iar o astfel de pandemie neprevăzută ne face pe toți egali în fața aceluiași risc. Am văzut solidaritate, am văzut responsabilitate și cum mediul privat a răspuns imediat. A fost nevoie de un impuls, de puterea exemplului, care a venit în general atât din partea liderilor de piață, cât și din partea celor care au avut atitudinea unui lider și pe care îi felicit. Am conștientizat cu toții gravitatea situației și nevoia de a acoperi necesitățile sistemului.

Situația actuală ne-a demonstrat că avem nevoie de mai multă pregătire pentru diferite situații de criză astfel încât, data viitoare, să fim mai bine echipați în fața unei crize, indiferent de natura sa.

Iar în România avem nevoie de spitale, de construcții, de investiții, de proiecte solide și de calitate în acest sens.

În domeniul construcțiilor, Isopan Est are expertiza necesară – dispunem de echipe de profesioniști, de produse de cea mai înaltă calitate, de forța unui grup cu peste 45 de ani de experiență în domeniu. Tot ce producem este la cele mai înalte standarde. Avem forța necesară unui partener în viitoarele proiecte de construcții ale României.

Mă adresez atât mediului privat, cât și autorităților când spun că împreună putem construi România de calitate. Viitorul înseamnă viziune și leadership.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: