Finanțe Stiri

Index de sănătate financiară

3 iun. 2019 2 min

Index de sănătate financiară

Reading Time: 2 minute

Ești gurmand sau frugal în relația cu banii? Raiffeisen Bank lansează Indicele Sănătății Financiare (ISF), un instrument al platformei moneybistro.ro, menit să îi ajute pe români să își măsoare sănătatea financiară.

Index-ul a fost modelat și calibrat cu ajutorul specialiștilor din Raiffeisen Asset Management, arată banca, într-un comunicat de presă.

La cererea Raiffeisen Bank, iVox a realizat studiul „Pentru ce economisesc românii?”, la care au răspuns 972 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, respectând structura socio-demografică a populației utilizatorilor de Internet din România. Conform acestui sondaj, 46% dintre români cheltuiesc  mai mult decât câștigă, iar 8 din 10 români declară că au cumpărat cel puțin o dată un lucru de care nu aveau nevoie. Pentru 35% dintre ei, o viață financiară sănătoasă înseamnă că au rămas cu bani din salariu la finalul unei luni și doar 25% consideră că e important să pui bani deoparte, dacă vrei să ai o viață financiară sănătoasă. Doar unul din 10 români consideră că investițiile sunt un element necesar al vieții financiare sănătoase.

Raiffeisen Bank declară luna iunie „Luna Sănătății Financiare” și pune la dispoziția celor interesați Indexul Sănătății Financiare, dar și recomandări prin care-și pot planifica mai ușor bugetul lunar și își pot ține sub control cheltuielile, pe  https://moneybistro.ro/

„In luna iunie, ca parte a demersului nostru de educație financiară Money Bistro, lansăm Luna Sănătății Financiare și adresăm o provocare tuturor-de a-și măsura Indexul de Sănătate Financiară. Elaborat alături de specialiștii băncii, ISF este un instrument de „diagnosticare” menit să ne ajute să determinăm dacă suntem „frugali” sau „gurmanzi” în relația cu banii”, a declarat Corina Vasile, director de Comunicare și Relații Publice la Raiffeisen Bank.

46% dintre români declară că uneori cheltuielile lor depășesc veniturile, iar aproape 80% recunosc că își iau lucruri de care nu au nevoie

Indexul de Sănătate Financiară a fost testat în luna mai, pe un eșantion de 1388 de respondenți, socio-demografic reprezentativ pentru populația României. În urma acestei testări, aproape jumătate (46%) a reieșit că sunt frugal moderați, adică mai degrabă atenți cu bugetul lor.

Timp de patru săptămâni, pe platforma de educație financiară www.moneybistro.ro, românii își vor putea „antrena” portofelul cu diverse exerciții de economisire, dacă sunt interesați de un stil de viață financiar sănătos.

Platforma online dedicată educației financiare, Money Bistro, a fost lansată de Raiffeisen Bank la sfârșitul anului trecut. Pe ea sunt zece episoade video în care economiști, chefi sau pasionați de gastronomie, jurnaliști, bloggeri și antreprenori împărtășesc experiențe și sfaturi pentru o viață financiară sănătoasă. Pe MoneyBistro.ro, utilizatorii pot accesa articole și infografii video, menite să explice „cu ce se mănâncă banii”.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: