Finanțe

Indicele Proprietăţilor Rezidenţiale, în creștere

Reading Time: 2 minute

Indicele Proprietăților Rezidențiale a înregistrat în primul trimestru al anului 2017 o creștere de 7,2% faţă de trimestrul similar al anului anterior, respectiv 2,3%, comparativ cu ultimul trimestru din 2016, arată raportul Eurobank Property Services (EPS).

Trendul crescător se menţine astfel, tendinţă ce s-a evidenţiat şi în trimestrul al IV-lea 2016 când s-a înregistrat un avans de 4,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2015.

Trendul crescător în evoluţia de la an la an vine coroborat cu o creștere medie a prețurilor de 1,4% pe an în ultimii cinci ani. Potrivit raportului Eurobank Property Services (EPS), revenirea pieţei este evidențiată și de evoluția indicelui prețurilor din București, care a înregistrat o creștere de aproape 3,0% în primul trimestru din 2017, şi în special a celui din zona București Centru, cu o creștere trimestrială de 2,3%. Mai mult, extinzând zona, se observă o creștere trimestrială de 2,6% şi la indicele pentru Regiunea București – Ilfov. Valorile anuale aferente acestei zone au fost, de asemenea, pozitive.

Eurobank Property Services (EPS) analizează trimestrial evoluţia Indicelui Proprietăţilor Rezidenţiale pentru piaţa din România, acesta fiind bazat pe date istorice care acoperă o perioadă de 12 ani, începând din 2005.

La nivel național, toate celelalte diviziuni ale României îşi continuă cursul ascendent, prezentând schimbări pozitive. Indicele Diviziunii Dunăre şi Marea Neagră a înregistrat o creștere trimestrială de 2,5%, în timp ce indicii aferenţi Dviziunilor Muntenia, Moldova și Sud au înregistrat creșteri trimestriale de 1,1%, 1,6%, respectiv 1,0%. La o analiză a evoluţiilor de la an la an, se observă că toate diviziunile au prezentat modificări pozitive ale prețurilor.

Referitor la indicii celor unsprezece orașe mari din România, schimbările indică variabilitate, datorată atât corelărilor, cât și corecțiilor pe termen scurt. Analizând evoluţiile de la an la an, Ploiești a înregistrat o schimbare de -1,7%, în timp ce Oradea și Iași au înregistrat creșteri de 3,9%, respectiv 4,2%. Indicele Craiova a crescut trimestrial cu 3,1%, în timp ce indicele Cluj a crescut cu 1,4%.

Atât proprietăţile noi, cât şi cele vechi au înregistrat o evoluţie pozitivă a indicilor de preţ. Noul raport al indicelui rezidenţial calculat de EPS arată nu numai continuarea tendințelor pozitive ale prețurilor în majoritatea zonelor, ci și o tendință generală de creștere care pare să se formeze treptat.

Oana Voinea

Recent Posts

A doua ediție a Festivalului Suflet de România ne aduce aproape de tot ce ne face bine, pe Domeniul Regal de la Săvârșin

Sâmbătă și duminică, pe Domeniul Regal de la Săvârșin, are loc a doua ediție a festivalului Suflet de România, evenimentul…

5 ore ago

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024

Virgil a condus operațiunile fondului de pensii din anul 2019, iar anterior a avut diverse roluri de coordonare a echipelor…

o zi ago

Statistică Eurostat: România are prețuri mai mici pentru energie

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici…

o zi ago

Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara discuțiilor publice privind tranziția energetică. Ele au nevoie de sprijin mai mare…

o zi ago

AQUILA a finalizat preluarea Parmafood. A doua achiziție din acest an

AQUILA (simbol bursier AQ), lider în servicii integrate de distribuție și logistică pentru piața bunurilor de larg consum din România…

o zi ago

Internet pentru zonele rurale prin PNRR. Proiect de 94 de milioane de euro

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a publicat vineri, 26 aprilie, Ghidul solicitantului pentru Investiția 11 din Componenta 7 –…

o zi ago