Finanțe Stiri

Inflația rămâne scăzută

15 mai 2017 2 min

Inflația rămâne scăzută

Reading Time: 2 minute

Banca Națională a României (BNR) a revizuit prognoza de inflație pentru finalul acestui an la 1,6%, în condițiile în care anterior estima un nivel al ratei inflației de 1,7%.

Inflația este posibil să rămână scăzută o bună perioadă de acum înainte, dacă ea nu crește în Europa, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la conferința de prezentare a Raportului asupra inflației.

„Inflația este posibil să rămână scăzută o bună perioadă de acum înainte, dacă ea nu crește în Europa și mesajul, sau dacă vreți să citiți un mesaj de la noi ar fi cam așa: trebuie să ne uităm atent la ce se întâmplă în Europa, ce fac țările cu care ne putem compara, Polonia, Ungaria, pentru că suntem, în mod evident, mai bine integrați în Uniunea Europeană”, a declarat Mugur Isărescu.

În ceea ce privește potențialele cauze de abatere în sus a inflației de la traiectoria proiectată, guvernatorul BNR a menționat incertitudini privind politica fiscală și cea a veniturilor, respectiv conduita politicii fiscale și a celei a veniturilor, inclusiv în contextul recentelor inițiative legislative în sfera salarială și fiscală.

Stăm mai bine ca în 2008

Guvernatorul BNR a arătat că România nu este în aceeași situație ca în anul 2008, deși a văzut că se fac astfel de comparații.

„Am văzut că se fac comparații cu 2008, că suntem în aceași situație cu 2008. Nu. Doi indicatori sunt clari deosebiți de 2008. Primul este deficitul de cont curent. În 2008 aveam un deficit de cont curent care se ducea în 2007-2008 spre 14%, deci acolo nu mai era câmp de lărgire (…) Acum deficitul de cont curent este undeva în jur de 2%. E tolerabil, ca să spunem așa”, a explicat Isărescu.

O altă deosebire față de situația din 2008 este finanțarea „pe care o avem acum în condiții mult mai bune, pentru că țara a progresat”, a precizat guvernatorul BNR.

Pentru finalul anului 2018, BNR estimează o rată a inflației de 3,1%, de la 3,4% anterior, iar pentru primul trimestru din 2019 se așteaptă la o rată a inflației de 3,4%.

Potrivit BNR, reintrarea inflației anuale IPC în intervalul țintei este anticipată a avea loc în trimestrul IV din 2017.

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: