Stiri Tech

IPO în China pentru liderul pieței africane de smartphone-uri

25 sept. 2019 < 1 min

IPO în China pentru liderul pieței africane de smartphone-uri

Reading Time: < 1 minut

Producătorul chinez de smartphone-uri Transsion, care domină piața africană de smartphone-uri în special prin brandul Tecno, a strâns aproape 400 de milioane de dolari în urma ofertei publice inițiale (IPO) pe Star Market la bursa din Shanghai.

În cadrul listării, compania din Shenzhen a vândut 80 de milioane de acțiuni, adunând 2,81 de miliarde de yuani (circa 395 de miliarde de dolari), ceea ce duce valoarea companiei la 3,95 de miliarde de dolari.

Transsion este un caz special de companie chinezească, fiindcă nu vinde produsele sale pe piața din China, dominând în schimb piața africană de smartphone-uri, unde are o cotă de piață de aproape 50% prin brandurile sale – Tecno, Itel și Infinix. Compania deține și o cotă de 7% din uriașa piață indiană.

Compania a vândut anul trecut nu mai puțin de 124 de milioane de telefoane mobile în toată lumea, generând venituri de 3,3 miliarde de dolari. Strategia Transsion în Africa se bazează în principal pe prețuri mici – telefoanele fără funcții smart au prețuri ce pornesc de la numai 9 dolari, iar smartphone-urile sale sunt mult mai ieftine decât ale concurenților direcți, inclusiv din China. În plus, compania a oferă nu doar telefoane dual-SIM, ci și unele cu slot-uri pentru trei sau patru SIM-uri, ținând cont de faptul că utilizatorii de servicii mobile din Africa folosesc simultan mai multe cartele pentru a evita tarifele mari de interconectare între operatori.

Star Market este o secțiunea lansată în luna iulie de bursa din Shanghai, cu scopul de a deveni echivalentul pieței NASDAQ din SUA, pentru a ajuta companiile chineze de tehnologie să obțină finanțare, dar și pentru a atrage giganți ca Alibaba sau Tencent să vină acasă de pe bursele de la New York și din Hong Kong.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: