Finanțe Stiri

Isarescu: Bancile romanesti cu capital grecesc sunt sigure

2 iul. 2015 2 min

Isarescu: Bancile romanesti cu capital grecesc sunt sigure

Reading Time: 2 minute

Bancile romanesti cu capital grecesc nu sunt dependente de bancile-mama din Grecia, sunt sigure si au o situatie prudentiala adecvata care le-ar permite gestionarea unor evolutii nefavorabile, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, la briefingul de dupa sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie.

Mugur Isarescu a indemnat la intelep­ciune in privinta reacției la situatiei din Grecia si a facut apel la deponenti din banci sa nu actioneze emotional. “In caz de momente emoționale, mai mult sau mai puțin justificate, bancile pot asigura lichiditatea, se aprovizioneaza de la BNR și singurii care pierd sunt deponenții: timp, dobanda și comisioanele de retragere”, a explicat guvernatorul.

“Nu exista banci grecești in Romania. Toate sunt banci romanești cu capital grecesc”, a subliniat Isarescu, aratand ca toate cele patru banci cu capital grecesc sunt persoane juridice romane, toate se supun doar legislatiei din Romania si sunt supra­vegheate direct de BNR.

Guvernatorul a aratat ca bancile din Romania cu capital grecesc pot sa faca fața unor evoluții nefavorabile. “Pe ce ne bazam? Rata de solvabilitate a bancilor din Romania cu capital grecesc este de 17,6% in martie 2015, in creștere fața de 16,3%, in decembrie 2014 și semnificativ peste pragul minim reglementat la nivel european de 8%”, a spus Isarescu. De asemenea, calitatea fondurilor proprii ale acestor banci este buna, rata fondurilor proprii de nivel I se situa la 12,7% in martie 2015, in creștere fața de 11,5% in decembrie 2014.

Totodata, bancile romanești cu capital grecesc dispun de active lichide la un nivel adecvat care asigura și o buna capacitate de a acoperi stocul de pasive pe termen scurt. Cu alte cuvinte, toate cele patru banci cu capital grecesc au fie numerar in casa sau in rezerva minima obligatorie, fie titluri de stat și alte active care pot sa fie transformate rapid in numerar sau pe baza lor sa aiba acces la facilitațile de finanțare de la Banca Naționala.

“Pentru a evita orice neințelegere, vreau sa subliniez un lucru – Banca Naționala a adoptat masuri care sa le asigure lichiditatea și in condițiile in care din cauza unor motive emoționale bancile nu ar gasi lichiditate in piața, cu toate ca au o situație buna”, a spus Isarescu.

De asemenea, gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante la cele patru banci cu capital grecesc se menține la un nivel corespunzator: 69% in aprilie 2015, valoare aflata in proximitatea mediei pe sistem, iar calitatea protofoliului de credite este in imbunatațire, la valori apropiate mediei pe sistem. Rata creditelor neperformante este de 15,9% in aprilie 2015, in scadere de la 21% in aprilie 2014.

Cele patru banci cu capital majoritar grecesc au un rol moderat in sectorul bancar romanesc: in functie de active au o pondere de 12% si nu se afla nicio banca cu capital grecesc printre primele cinci banci din sistem, iar in top 10 se situeaza doua banci, cu un nivel de solvabilitate peste media bancilor cu capital grecesc, dupa cum a amintit Isarescu.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: