Finanțe

Isărescu: Rezerva nu e investiție. Rezervele îți reduc costurile de finanțare

2 apr. 2019 2 min

Isărescu: Rezerva nu e investiție. Rezervele îți reduc costurile de finanțare

Reading Time: 2 minute

Opinia BNR privind aducerea în țară a rezervei de aur a României, aflată la Banca Angliei, va fi transmisă Parlamentului după ce se va discuta în Consiliul de Administrație al băncii centrale, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Nu pot să am decât opinia Consiliului de Administraţie. Vom discuta şi vom trimite avizul sau opinia Băncii Naţionale către Parlament. Suntem în limita celor 30 de zile şi după aceea veţi afla care este poziţia noastră. Noi despărţim o problemă a legii de problema repatrierii unei părţi de aur în ţară (…) Pentru aducerea aurului în ţară nu este nevoie de o lege, ci doar de informarea Parlamentului. Este mai mult o opinie personală. Nu avem nevoie să schimbăm Legea Băncii Naţionale pentru acest lucru”, a spus Mugur Isărescu, răzpunzând unei întrebări referitor la proiectul de lege care prevede modificarea Legii de funcţionare a BNR, inițiat de președintele PSD, Liviu Dragnea, si senatorul PSD Şerban Nicolae, prin care aceștia cer repatrierea rezervei de aur a României.

Mugur Isărescu a precizat că pentru aducerea aurului în ţară nu este nevoie de o lege, ci doar de acordul Parlamentului, iar pentru acest lucru nu trebuie schimbată Legea Băncii Naţionale.

Guvernatorul a arătat că BNR va încerca să explice cât mai bine ceea ce înseamnă rezervă de aur, pentru că „s-au plimbat multe idei pe lângă subiect”, iar aceasta rezervă nu este o investiţie şi „nu o jucăm la păcănele”.

„Vom încerca să explicăm cât mai bine ce înseamnă rezervă, pentru că, din păcate, s-au plimbat multe idei pe lângă subiect, ca să fiu delicat. Care este avantajul păstrării rezervei optime? Reduce costurile de finanţare. Rezerva nu este o investiţie, nu o jucăm la păcănele… Aurul are o mare dimensiune emoţională. Suntem aproape hotărâţi să mărim parte din muzeu privind aurul şi să găsim o modalitate ca fiecare dintre dvs. să atingă un lingou de aur. Emoţiile sunt puternice, iar deciziile noastre – ale Băncii Naţionale şi ale ţării, trebuie să fie înţelepte”, a afirmat Isărescu.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: