fbpx
Companii Stiri

Livrări record pentru piaţa imobiliară3 min

28/12/2016 2 min read

author:

Livrări record pentru piaţa imobiliară3 min

Reading Time: 2 minute

Cu livrări de aproape un milion de metri pătraţi, anul 2016 a fost cel mai bun an al pieţei imobiliare locale din 2008 încoace.

Livrările de spaţii de retail, logistice şi de birouri din acest an s-au ridicat la 956.000 de metri pătraţi, în creştere cu 88% faţă de 2015, marcând astfel cel mai bun an al pieţei imobiliare locale din 2008, după cum arată o analiză DTZ Echinox. Anul acesta a fost unul cu livrări în creştere pe toate segmentele pieţei imobiliare, excepţie făcând spaţiile de birouri din afara Bucureştiului, segment care venea după un an 2015 cu livrări record. 

Pentru sectorul spaţiilor industriale şi logistice a fost chiar cel mai bun an din istoria pieţei imobiliare locale, cu livrări de aproximativ 380.000 de metri pătraţi, creşterea consumului, dar şi o cerere mai mare din sectorul industrial, generând un nou val de investiţii „la cheie”, dar şi speculative, semn că investitorii şi-au recăpătat încrederea în potenţialul acestei pieţe. 

„În 2017, focusul va fi direcţionat către oraşele secundare şi terţiare unde nu există o componentă modernă de retail sau aceasta este slab reprezentată, precum şi către oraşele mari în care, în ciuda faptului că majoritatea sunt deja destul de bine deservite de centre comerciale, dezvoltatorii se vor concentra pe proiecte complementare, ţinând cont de potenţialul ridicat şi în creştere al acestora”, spune Bogdan Marcu, Partner, Retail Agency la DTZ Echinox.

La nivelul tuturor sectoarelor imobiliare analizate, aproape 60% dintre spaţii au fost construite în Bucureşti şi în jurul Capitalei, remarcându-se ca dimensiune investiţii precum mallul ParkLake Plaza (69.000 mp), turnul de birouri Globalworth Tower (54.000 mp) şi extinderea parcului logistic P3 Bucharest cu aproape 90.000 de mp. În afara Bucureştiului, printre proiectele importante livrate în acest an pot fi menţionate clădirile de birouri dezvoltate de Iulius Group la Iaşi şi Timişoara (în total 42.000 de mp), mallurile deschise de NEPI în Timişoara şi Piatra Neamţ (27.900 mp) şi proiectele logistice şi industriale dezvoltate de Immofinanz (Ploieşti), WDP (Sibiu, Vâlcea, Brăila), CTP (Cluj, Piteşti) sau Transilvania Construcţii (Cluj). 

Cea mai mare creştere a livrărilor faţă de anul precedent, de 240% a consemnat-o sectorul de birouri din Bucureşti, spaţiile noi cumulând o suprafaţă de circa 290.000 mp.

 „Chiar dacă a fost un an cu livrări semnificative, noile spaţii de birouri au fost rapid absorbite, păstrând astfel rata de neocupare stabilă, în timp ce chiriile au înregistrat chiar o uşoară creştere în zonele centrale şi semi-centrale. Pentru 2017 vedem o piaţă dinamică, cu noi companii care analizează intrarea pe piaţă şi chiriaşi existenţi care caută să se consolideze având planuri de creştere a spaţiului ocupat cu procente între 20% şi 50%. Companiile cărora le expiră contractele de închiriere la finalul anului viitor şi chiar în prima parte a anului 2018 sunt deja în piaţă pentru a-şi evalua opţiunile, semn că au mai multă încredere în dezvoltarea businessului din România”, spune Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency al DTZ Echinox. 

madalina-cojocaru-partner-office-agency
Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency al DTZ Echinox

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *