„Nu te învață nimeni ce este iubirea”

Reading Time: 2 minute

„Simțiți-vă bine cu voi!”. Înconjurul iubirii în trei ore, cu Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu

Vineri, 10 martie 2017, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel a avut loc cea de-a VII-a ediţie a seriei de conferinţe „Dialoguri Necesare”, o nouă întâlnire-eveniment cu Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu, pe tema „Iubirea ca resursă a transformării şi a împlinirii”, organizată de revista CARIERE. La eveniment au participat aproximativ 200 de persoane, din diverse domenii, inclusiv din mediul cultural și corporate: top şi middle manageri, specialişti, intelectuali, liberi profesionişti şi antreprenori.

Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu au oferit un regal al ideilor și discursului cu privire la iubire, făcând publicul să aplaude în repetate rânduri, la scenă deschisă și, de asemenea, să îl aducă în „starea” de a reflecta la ce iubim, la ce sperăm, la ce facem cu fricile noastre și, de ce nu, la ce facem cu iubirea în cele din urmă.

„Nu facem decât să continuăm formula dialogurilor, începută cu ceva timp în urmă”, a spus Gabriel Liiceanu printre altele, adaugând că „nu te învață nimeni ce este iubirea, ce e toleranța, sau ce este  moartea şi nici celelalte <<noduri ale vieţii umane>>”. Și „sunt virtuți, situații, care nu se pot învăța”, după cum a subliniat Andrei Pleșu, care a ținut să adauge că „există o aură nemeritată a iubirii, care anulează expresia”.  

Încă de la începutul conferinţei, Gabriel Liiceanu ne-a îndemnat să reflectăm la întrebarea „Care e cea mai grea meserie din lume?”: „Dacă v-ați întreba care e cea mai grea meserie din lume, ați veni cu raspunsuri diferite, a spus Liiceanu. „Dar dacă cineva ar răspunde <Cea mai grea este meseria de om>…? (…) Atunci, dacă cea mai grea meserie este să fii om în lume, atunci iubirea este nodul central al acestei meserii”.

Pentru Andrei Pleşu, „iubirea este ceva mai sobru, mai delicat, care exclude drăgălășenia cosmică. (…) Fără iubire de sine nu există iubire de altul. Simțiți-vă bine cu voi!”, este sfatul pe care ni l-a dat Andrei Pleșu – „Ca să faci un bine cuiva, trebuie să renunți la tine. Pentru acțiunea caritabilă e nevoie de uitare de sine, nu de iubire de sine”.

Lector Universitar Dr. Liliana Țuroiu, creatoarea proiectului și colecției „Zestrea” (unul dintre partenerii evenimentului fiind – „Zestrea” by Liliana Ţuroiu – promotorul valorilor autentice românești) a ținut să sublinieze că s-a regăsit în acest eveniment în momentul în care „Dialogurile Necesare” au evidențiat capacitatea noastră de a ieși din eul propriu atunci când iubim. „Mi-am regăsit în judecata aceasta despre iubire întregul demers al proiectului Zestrea, de la povestea nespusă din spatele pieselor, până la fiecare detaliu și semn din broderie făcute cu dragoste pentru oameni, pentru tradiție, pentru oameni și pentru viață”, a declarat Liliana Țuroiu.

Mai multe detalii despre acest eveniment puteţi găsi pe site-ul www.dialoguri-necesare.ro

Lelia Petrescu

Recent Posts

A doua ediție a Festivalului Suflet de România ne aduce aproape de tot ce ne face bine, pe Domeniul Regal de la Săvârșin

Sâmbătă și duminică, pe Domeniul Regal de la Săvârșin, are loc a doua ediție a festivalului Suflet de România, evenimentul…

8 ore ago

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024

Virgil a condus operațiunile fondului de pensii din anul 2019, iar anterior a avut diverse roluri de coordonare a echipelor…

o zi ago

Statistică Eurostat: România are prețuri mai mici pentru energie

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici…

o zi ago

Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara discuțiilor publice privind tranziția energetică. Ele au nevoie de sprijin mai mare…

o zi ago

AQUILA a finalizat preluarea Parmafood. A doua achiziție din acest an

AQUILA (simbol bursier AQ), lider în servicii integrate de distribuție și logistică pentru piața bunurilor de larg consum din România…

o zi ago

Internet pentru zonele rurale prin PNRR. Proiect de 94 de milioane de euro

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a publicat vineri, 26 aprilie, Ghidul solicitantului pentru Investiția 11 din Componenta 7 –…

o zi ago