Analize Stiri Tech

Numărul de noi fișiere malware detectate crește zilnic cu 5%

16/12/2020 < 1 min read

Numărul de noi fișiere malware detectate crește zilnic cu 5%

Reading Time: < 1 minut

În 2020, compania de securitate informatică Kaspersky a detectat în medie 360.000 de fișiere malware pe zi – o creștere de 5,2% în comparație cu anul precedent. Acest lucru a fost influențat în cea mai mare parte de o creștere mare a numărului de troieni (fișiere rău intenționate capabile de o serie de acțiuni, inclusiv ștergerea datelor și spionaj) și backdoors (un tip specific de troian care oferă atacatorilor control de la distanță asupra dispozitivului infectat): creșteri de 40,5% și respectiv 23%.

A existat, de asemenea, o creștere semnificativă a numărului de backdoors detectate, precum și a numărului fișierelor de tip worms (programe rău intenționate care se replică automat în sistem), scrise în limbajul VisualBasicScript și aparținând de obicei familiei malware Dinihou.

În declin este adware (programe care bombardează cu reclame), care a înregistrat o scădere de 35% în comparație cu 2019.

Concentrare pe laptop și desktop

Majoritatea fișierelor malware detectate (89,80%) au fost descoperite prin fișiere Windows PE – un format de fișier specific sistemelor de operare Windows. În același timp, numărul noilor programe malware legate de sistemele de operare Android a scăzut cu 13,7%. Având în vedere că mulți oameni lucrau și studiau de acasă, cel mai probabil pe computere și laptop-uri, atacatorii par să-și fi concentrat atenția asupra acestor dispozitive. A existat, de asemenea, o creștere de 27% a numărului de scripturi diferite – trimise prin campanii de e-mail rău intenționate sau întâlnite pe site-uri web infectate, ceea ce ar putea, din nou, să reflecte faptul că oamenii au petrecut mai mult timp pe internet, iar atacatorii au încercat să valorifice acest fapt.

 

Leave a comment

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă