Analize Business

Numărul românilor care au călătorit în străinătate a scăzut cu 58%. Unde s-au dus și cât au cheltuit

17 sept. 2020 2 min

Numărul românilor care au călătorit în străinătate a scăzut cu 58%. Unde s-au dus și cât au cheltuit

Reading Time: 2 minute

Numărul românilor care au ales să călătorească în străinătate în această vară a scăzut cu 58% față de aceeași perioadă a anului în 2019, în timp ce numărul utilizatorilor Revolut s-a dublat față de anul trecut, se arata intr-un raport al fintech-ului.

Astfel, utilizatorii Revolut cu vârste cuprinse între 24 și 34 de ani sunt cei care au călătorit cel mai mult
vara aceasta, în ciuda restricțiilor impuse în contextul pandemiei globale. Aceștia au călătorit de 4 ori mai mult decât persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 și 54 de ani.

Cele mai populare destinații
Cele trei destinații de vacanță din topul preferințelor românilor în 2020 rămân aceleași cu cele din 2019: Bulgaria, Grecia și Ungaria. Cu toate acestea, vedem o schimbare la următoarele destinații din top: dacă în 2019 românii au ales Italia și Marea Britanie ca destinații de vacanță, anul acesta au preferat Franța și Austria.

Cheltuieli pe categorii

Românii au retras mai mult numerar în timpul vacanței în 2020. În medie, românii au retras echivalentul a 1.400 de lei numerar în perioada vacanței, cu 39% mai mult față de aceeași perioadă din 2019 când suma medie retrasă a fost 1000 de lei. Chiar dacă ne-am fi așteptat ca utilizarea de numerar să scadă în contextul pandemiei, acesta a crescut cu 39%.

Când vine vorba despre tipul de cazare, utilizatorii Revolut din România au optat atât pentru hoteluri cât și pentru proprietăți private. În timp ce numărul de oameni care au ales Airbnb a rămas constant, cei care au ales să își petreacă vacanța într-un hotel a scăzut cu 56% în 2020.

Dacă în 2019 turiștii români au cheltuit cel mai mult în baruri, cafenele și restaurante, în 2020 au optat să nu mai iasă așa mult, ceea ce a determinat o creștere semnificativă a cheltuielilor în magazine alimentare și supermarketuri, acestea ocupând locul al doilea în topul principalelor categorii de cheltuieli, după retragerile de numerar.

Acest lucru nu a schimbat însă suma medie pe care românii au cheltuit-o în baruri, cafenele și
restaurante în perioada vacanței, ea rămânând constantă la aproximativ 600 de lei.

”Pușculița digitală”

Cum guvernele și autoritățile sanitare au impus restricții pentru călătoriile în străinătate, mulți români au ales să își petreacă vacanța în țară. Făcând o comparație cu anul trecut, utilizatorii Revolut au cheltuit cu 207% mai puțin pentru achizițiile fizice din alte țări – suma totală fiind 216 milioane de lei.

Impactul financiar declanșat de pandemie este incontestabil potrivit comportamentului financiar al bazei de utilizatori Revolut. Acesta a cauzat și o creștere de 29% în rândul celor care au ales să își retragă bani din pușculițele digitale Vaults, creșterea fiind comparabilă cu aceeași perioadă a verii de anul trecut. Suma retrasă în această perioadă din pușculițele digitale Vaults este de 136 milioane de lei.

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: