Finanțe

Obiectivul noului director al BVB – creșterea lichidității

Reading Time: 2 minute

Bursa de Valori București (BVB), cea mai importantă instituție a pieței de capital, va continua să dezvolte o infrastructură și un mediu care să-i permită să atingă potențialul maxim astfel încât România să promoveze în rândul piețelor emergente ca o consecință a acestei dezvoltări, a declarat Adrian Tănase în cadrul primei conferințe de presă susținută din poziția de director general al BVB.

„Obiectivul principal al mandatului meu este atingerea potențialului maxim de lichiditate al bursei și acest lucru poate veni din trei direcții. Prima direcție vine din listări, adică din creșterea numărului de companii listate. Ca să avem lichiditate trebuie să avem companii listate și de aceea acest proces este foarte important. Fără companii noi la bursă, orice am face, ca platformă de tranzacţionare, am avea un potenţial limitat. A doua dimenisiune se referă la accesul investitorilor la piață: orice investitor, român sau străin, ar trebui să poată tranzacționa la bursa noastră. Daca există vreun investitor care nu poate tranzacționa, atunci acest lucru limitează potențialul de tranzacționare. Trebuie să dispară orice barieră de a tranzacţiona la BVB. A treia dimensiune, foarte importantă, este reprezentată de posibilitatea de a tranzacţiona <<idei de investiţii>>. E nevoie să avem o contraparte centrală (CCP), e nevoie de short-selling (vânzarea în lipsă), e nevoie să refacem piața de derivate. Sunt doar câteva exemple care vor contribui la dezvoltarea bursei noastre,” a declarat CEO-ul BVB.

„Promovarea la statutul de piață emergentă va fi o consecință a tuturor acestor măsuri pe care le vom lua pentru creșterea lichidității,” a declarat Adrian Tănase, CEO-ul BVB.

În ceea ce privește relația cu antreprenorii, bursa va continua să dezvolte această relație, proiectul „Made in Romania” fiind un proiect relevant în acest sens. „În acest moment, bursa este promovată ca o alternativă de finanțare. Noul mesaj pe care vrem să-l transmitem este că bursa este locul unde transparenţa unei companii este preţuită în bani, că este locul unde valoarea afacerilor se maximizează,” a mai spus Tănase.

Proiectele de educație financiară vor continua într-un limbaj simplificat pentru a ajunge la un număr cât mai mare de oameni.

„Este un aspect important ca populația să fie educată financiar și trebuie să simplificăm mesajul către investitorii de retail. Populaţia ar trebui să fie interesată de faptul că investiţia la bursă poate fi la fel de banală ca un depozit bancar dacă se respectă anumite reguli şi că banii pe care îi acumulează din activitatea de zi cu zi pot genera un câștig mai mare decât un depozit bancar,” a declarat CEO-ul BVB.

Adrian Tănase, 43 ani, a absolvit, în 1998, Facultatea de Cibernetică din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Tănase are o experiență profesională de aproape 20 de ani exclusiv în piața de capital, cu focus pe management de portofoliu. Anterior primirii avizului din partea ASF, pe 23 ianuarie 2018, pentru poziția de director general al BVB, Tănase a fost Chief Investment Officer în cadrul NN Pensii, cel mai mare administrator de active financiare din piaţa de capital locală.

Oana Voinea

Recent Posts

A doua ediție a Festivalului Suflet de România ne aduce aproape de tot ce ne face bine, pe Domeniul Regal de la Săvârșin

Sâmbătă și duminică, pe Domeniul Regal de la Săvârșin, are loc a doua ediție a festivalului Suflet de România, evenimentul…

10 ore ago

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024

Virgil a condus operațiunile fondului de pensii din anul 2019, iar anterior a avut diverse roluri de coordonare a echipelor…

o zi ago

Statistică Eurostat: România are prețuri mai mici pentru energie

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici…

o zi ago

Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara discuțiilor publice privind tranziția energetică. Ele au nevoie de sprijin mai mare…

o zi ago

AQUILA a finalizat preluarea Parmafood. A doua achiziție din acest an

AQUILA (simbol bursier AQ), lider în servicii integrate de distribuție și logistică pentru piața bunurilor de larg consum din România…

o zi ago

Internet pentru zonele rurale prin PNRR. Proiect de 94 de milioane de euro

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a publicat vineri, 26 aprilie, Ghidul solicitantului pentru Investiția 11 din Componenta 7 –…

o zi ago