Măsurile fiscale prezentate de Ilie Bolojan în parlament: crește TVA, cresc accizele și impozitul pe dividende, CASS pentru pensiile peste 3.000 de lei
Reading Time: 3 minutePremierul Ilie Bolojan și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru măsurile fiscale care au drept scop reducerea deficitului bugetar. Principalele măsuri vizează creșterea cotei generale de TVA de la 19% la 21%, cotă redusă de 11%, creșterea impozitului pe dividende de la 10% la 16%, creșterea accizelor, supraimpozitarea profitului băncilor.
Un alt aspect importat este reformarea asigurărilor de sănătate (CASS). Se va plăti CASS pentru pensiile care depășesc 3.000 de lei, procentul urmând a fi aplicat doar sumelor ce depășesc acest prag. Mpsura se va aplica temporar, până la 1 ianuarie 2028.
De asemenea, vor fi impozitate pentru prin eliminarea majorității excepțiilor de la plata asigurărilor de sănătate. Astfel, coasigurații (soț/soție, părinte fără venituri aflat în întreținere), dacă vor să rămână asigurați, vor trebui să plătească CASS 2.430 de lei, sumă calculată la nivelul a 6 salarii pe economie.
Persoanele care primesc indemnizație de creștere copil, indemnizație de șomaj, venit minim de incluziune, alte indemnizații, cum sunt cele de revoluționar, vor rămâne asigurați, dar în schimbul reținerii contribuției de 10% din venitul pe care îl primesc de la stat. Obiectivul este creșterea numărului de contribuabili la sănătate de la 6 milioane, la 8 milioane.
Pentru categoriile de persoane pentru care s-a eliminat excepția de la plata CASS, această contribuție se va reține la sursă de către serviciile deconcentrate ale Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, fără a fi nevoie de depunerea declarațiilor de venit.
În cazul coasiguraților (soț, soție, părinți fără venituri proprii), pentru dobândirea calității de asigurat, se propune ca plata CASS prin depunerea unei declarații de venit prin care se exercită opțiunea, cu plata contribuției în două tranșe după cum urmează:
- a) 25% din contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată, la data depunerii declarației prin care se exercită opțiunea;
- b) 75% din contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui în care s-a exercitat opțiunea.
Crește TVA, îngheață salariile bugetarilor
Așa cum se stabilise deja, cota generală de TVA crește de la 19% la 21%. Cotele reduse de 5% și 9% vor fi unificate și majorate la 11%. Cota redusă se aplică pentru alimente de bază, medicamente, lemn de foc, cărți, canalizare, energie termică și HoReCa – temporar. Vor crește cu 10% accizele la alcool și carburanți, dar și accizele și pentru tutun.
Premierul Ilie Bolojan a anunțat și înghețarea unor cheltuieli bugetare, prin înghețarea salariilor și pensiilor din sistemul public, limitarea angajărilor și limitarea sporurilor nejustificate.
Ce se întâmplă cu impozitele pentru jocurile de noroc
Executivul a mai decis majorarea cotelor de impunere asupra veniturilor obținute din jocuri de noroc cu procente cuprinse între 30% și 40%:
- a) Impozitarea pentru operatori va crește de la 21% la 30%;
- b) Impozitarea pentru jucători va crește de la 3% la 4% (taxa de retragere a banilor);
- c) Crește cu 30% taxa pe aparat;
- d) Se introduce obligativitatea producătorilor de a instala GPS-uri în toate aparatele.
Impactul bugetar estimat ca urmare a aplicării modificărilor operate în domeniul jocurilor de noroc este de aproximativ 500 de milioane lei în anul 2025 și de peste 1 miliard de lei în anul 2026.
Schimbări în educație
În ceea ce privește domeniul educației, guvernul a decis că mamele minore reintegrate într-o unitate de învățământ vor beneficia în continuare de o bursă lunară în cuantum de 700 de lei pe perioada desfășurării activităților didactice, cu condiția frecventării orelor de curs.
De asemenea, personalul didactic de conducere, de îndrumare și control va putea fi degrevat de norma didactică de predare, după cum urmează:
- i. Personalul didactic de conducere al unităților de educație extrașcolară, casele corpului didactic, centrele județene de resurse și asistență educațională/Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională și centrele de excelență, cu până la 30% din norma didactică de predare-învățare-evaluare, în conformitate cu prevederile normelor metodologice aprobate prin hotărâre a guvernului, inițiată de Ministerul Educației și Cercetării în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.
- ii. Personalul didactic de conducere din unitățile de învățământ preuniversitar, personalul didactic de conducere, de îndrumare și control din inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București, cu până la 50% din norma didactică de predare-învățare-evaluare, în conformitate cu aceleași norme metodologice
- iii. Parțial, pentru persoanele desemnate de federațiile sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învățământ preuniversitar, ca urmare a participării acestora la procesul de monitorizare și evaluare a calității sistemului de învățământ. Numărul persoanelor desemnate de federațiile sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învățământ preuniversitar, degrevate de norma didactică, precum și atribuțiile acestora se stabilesc prin hotărâre de guvern.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz