BizRemote by certSIGN Stiri

Pandemia accentuează inegalitățile sociale și tulburările politice

07/04/2021 2 min read

Pandemia accentuează inegalitățile sociale și tulburările politice

Reading Time: 2 minute

Potrivit celui mai recent raport publicat de Marsh, lider global în brokeraj de asigurări și consultanță de risc, stresul economic indus de pandemie va continua să accentueze riscul politic global pe tot parcursul anului 2021. În plus, contextul COVID-19 amplifică amenințările cu care se confruntă economiile deja fragile.

Political Risk Map 2021 (Harta riscului politic) publicată de Marsh Specialty, arată creșteri mai mari decât oricând în ceea ce privește riscul de țară în toate zonele globului. Acest aspect este determinat de creșterea cheltuielilor pentru finanțarea deficitului în ultimele 12 luni, care se adaugă riscurilor de credit suverane și comerciale în economiile mai puțin dezvoltate. Potrivit raportului, tensiunile privind finanțarea publică pe piețele emergente vor rezulta din creșterea îndatorării suverane și pot crea condiții nefavorabile atât pentru companiile locale cât și pentru cele străine.

Rezultatele publicate în Political Risk Map 2021 reflectă rezultatele Global Risk for Global Economic Report care concluzionează că pandemia COVID-19 mărește decalajele dintre economiile emergente și țările industrializate. De asemenea, pandemia favorizează divizarea socială care, în următorii 5-10 ani, va diminua stabilitatea geopolitică.

Potrivit raportului din acest an, inegalitatea socială este un risc larg răspândit în mai multe regiuni – în special în America și Europa. În viitor, inegalitatea va influența probabil alegerile, va accentua naționalismul politic și economic și ar putea crea condiții pentru conflicte deschise.

Urmare a pandemiei COVID-19, multe țări au instituit sau modificat scheme de credit comercial susținute de stat pentru a asigura stabilitatea economică. În timp ce aceste programe susțin, în prezent, comerțul intern și exporturile, criticii spun că acest tip de măsuri mențin în viață companiile zombie (cele cu sarcini mari ale datoriilor și rezerve de numerar scăzute). Global Political Risk Map 2021 indică riscul falimentelor în masă în rândul companiilor zombie după expirarea schemelor susținute de guverne.

„Pe măsură ce lumea își revine din efectele COVID-19, ne așteptăm ca problemele care țin de inegalitatea socială, de riscul economic de țară și de naționalismul resurselor strategice să ocupe un loc central în fundamentarea deciziilor politice. În pofida faptului că pentru multe domenii riscul este în creștere, există oportunități de business pentru companii, finanțatori și investitori. Soluțiile de protecție prin asigurare a riscului de credit comercial contribuie la securizarea capitalului comercial și de investiții, la deblocarea lichidității și la stimularea creșterii economice sprijinind recuperarea după efectele economice produse de COVID-19”, spune Stephen Kay, Global Head of Political Risks, Marsh Specialty

Acum, mai mult decât oricând, companiile trebuie să-și protejeze investițiile și lichiditatea. Asigurarea de credit comercial poate face diferența între supraviețuirea unei companii sau închiderea acesteia. Ajutoarele oferite de stat pentru a compensa efectele economice ale COVID-19 au susținut companiile.

„Acest lucru se reflectă și în numărul scăzut de insolvențe înregistrate pe parcursul anului trecut. Totuși, suntem rezervați cu privire la situația companiilor și a comportamentului lor la plată în momentul în care aceste scheme de ajutorare vor fi oprite. Recomandăm companiilor să înceapă reînnoirea programului de asigurare cu câteva luni înainte de expirare sau să caute soluții noi cât mai curând. Contextul s-a modificat și este nevoie de timp și de consultanță de specialitate pentru a găsi acoperirea optimă afirmă Antoaneta Nedelciu, Credit Specialties Practice Leader, Marsh Romania.

Foto: © Vitaly Sosnovskiy | Dreamstime.com

Leave a comment

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă