Stiri

Persoanele vaccinate sunt în siguranță în fața variantelor noi de coronavirus

8 iul. 2021 2 min

Persoanele vaccinate sunt în siguranță în fața variantelor noi de coronavirus

Reading Time: 2 minute

Potrivit coordonatorului CNCAV, Valeriu Gheorghiță persoanele care se vaccinează sunt protejate de noile variante ale coronavirus, cum ar fi versiunile Delta sau Lambada. Totuși atât timp cât rata vaccinării nu crește vom înregistra mai multe cazuri în următoarea perioadă.

Tulpina Delta poate genera alte 6 – 7 cazuri secundare

„Vaccinarea scade transmiterea prin faptul că reduce riscul de infecție asimptomatică cu 50% până la 70%, chiar în cazul în care o persoană vaccinată este totuși testată pozitiv avem date cât se poate de clare care arată că după cel puțin o doză de vaccin se reduce transmiterea cu circa 30% până la 50% . Deci, fiind testat pozitiv și vaccinat după prima doză avem acest risc cu circa 50% mai redus să transmitem infecția celor cu care intrăm în contact. (…) Este cât se poate de clar că fără a crește rata vaccinării, fără a crește numărul de persoane vaccinate va fi foarte greu să evităm mai târziu o creștere a numărului de cazuri. (….) Vaccinându-ne suntem în siguranță în fața acestei variante Delta. (…) O persoană testată pozitiv, un bolnav care este infectat cu această tulpină Delta poate să genereze încă 6-7 cazuri secundare. Asta înseamnă o rată de atac foarte crescută a bolii în rândul populației și mai ales în rândul populației nevaccinate”, a afirmat medicul militar, la Digi 24.

Valeriu Gheorghiță susține că în prezent nu se pune problema administrării unei a treia doze de vaccin.

„La acest moment nu se pune problema de o a treia doză din lipsa datelor şi pentru faptul că până la acest moment vaccinurile și-au menținut beneficiile, își mențin protecția oferită. Chiar dacă pentru varianta Delta protecția este ușor mai scăzută pentru infecția asimptomatică și forme ușoare, ea se menține pentru forme moderat-severe, critice, grave, care ajung la spital”, a arătat reprezentantul CNCAV.

Varianta britanică este dominantă în România

„La acest moment tulpina dominantă în România este tulpina Alpha – tulpină britanică. Este categoric în toată Europa, în 84% din secvențierile efectuate rezultatul este tulpina Alpha britanică. Datele arată la acest moment faptul că sunt multe țări în care tulpina Delta devenit dominantă”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

El a amintit că la nivel mondial au fost administrate peste 3,2 miliarde de doze de vaccin.

„Sunt peste 3,2 miliarde de doze de vaccin administrate, totuși țările în curs de dezvoltare au până la 1% populație vaccinată”, a mai spus președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Tulpina Delta provoacă îngrijorare la nivel mondial

Numărul de infectări cu COVID-19 a explodat în mai multe țări din lume. În Marea Britanie cazurile au crescut de patru ori de la începutul lunii iunie, arată un amplu studiu realizat cu doar doua săptămâni înainte ca guvernul de la Londra să redeschidă complet economia țării.

Brazilia a înregistrat 54.022 noi cazuri de COVID-19 și 1.648 de noi decese în ultimele 24 de ore, a declarat miercuri Ministerul Sănătății, potrivit Reuters. Cazurile Covid cresc rapid și în Statele Unite, deoarece varianta Delta a devenit dominanță și vaccinările stagnează, arată datele oficiale.

Media de șapte zile a cazurilor noi a fost de 13 859 la 6 iulie, în creștere cu 21% comparativ cu două săptămâni înainte, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Rusia a raportat duminică 25.142 de noi contaminări cu COVID-19 în ultimele 24 de ore, un număr record înregistrat după data de 2 ianuarie în ţara puternic afectată de varianta Delta a coronavirsului.

În capitala Moscova, principalul focar al epidemiei, s-au înregistrat 111 decese și 7.624 de noi infectări în ultimele 24 de ore.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: