Peste 15 tone de deșeuri au fost colectate în cadrul campaniei de ecologizare a BAT România în pădurea Plopeni, județul Prahova
Reading Time: 3 minuteÎn cadrul campaniei anuale ”Alege asumat un oraș curat”, aproximativ 100 de voluntari – angajați din cele trei entități economice BAT prezente în România, reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Naturale Protejate Prahova, voluntari din cadrul Universității Petrol – Gaze Ploiești și din cadrul Asociației Române pentru Smart City – au reușit într-o singură zi să colecteze peste 15 tone de deșeuri din pădurea Plopeni, Arie Naturală protejată Sit Natura 2000. Evenimentul a avut loc în contextul Zilei Internaționale a Mediului, marcate în iunie prin proiecte care transformă sustenabilitatea în acțiuni concrete de protejare a mediului și a comunităților cărora le spunem ”acasă”.

Prin fiecare ediție anuală a campaniei de conștientizare a necesității protejării mediului, BAT subliniază importanța gesturilor simple și speră ca implicarea și rezultatele obținute de angajați să devină la rândul lor o sursă de inspirație pentru comunități. Cele peste 15 tone de deșeuri colectate într-o singură zi din pădurea Plopeni din județul Prahova – Arie naturală protejată sit natura 2000 – înseamnă deșeuri din construcții, PET-uri, cutii, geamuri, piese auto, resturi de cauciucuri, sticle și textile.

Proiectul se înscrie în seria de acțiuni de protejare a mediului și de gestionare eficientă a resurselor de apă conform certificării AWS a fabricii BAT din Ploiești și s-a derulat cu sprijinul valoros pentru o organizare impecabilă oferit de Asociația Română pentru Smart City, al voluntarilor din cadrul Universității Petrol – Gaze Ploiești și al reprezentanților Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Naturale Protejate Prahova, Ocolului Silvic Slănic și Primăriei Plopeni, care au oferit expertiză și informații despre situl protejat, dar și echipamente și tractoare cu remorci necesare pentru preluarea deșeurilor.
Aria Naturală protejată pădurea Plopeni include păduri de stejar și carpen cu o vârstă de până la 180 de ani, mărarul bănățean – o specie endemică de importanță conservativă majoră, și peste 50 de specii de insecte, amfibieni și plante rare sau endemice pentru regiunea Munteniei.

”În fiecare an ne dorim să ducem această campanie cu un pas mai departe în drumul nostru pentru conștientizarea importanței gesturilor simple asupra comunităților noastre. Cele peste 15 tone de deșeuri colectate ar fi continuat să polueze solul, apele și habitatele naturale, punând în pericol un loc special, protejat pentru frumusețea unică pe care ne-o oferă. Dar acțiunea noastră nu a fost doar despre curățenie, ci despre bucuria de a fi împreună într-un gest de responsabilitate. Când oameni cu valori comune aleg să se implice, se naște o comunitate care nu doar reacționează, ci previne. Sustenabilitatea începe cu fiecare dintre noi, prin implicare, empatie și convingerea că binele se face împreună”, a menționat Ileana Dumitru, Director pentru Afaceri Externe al Ariei Europa de Sud Est, BAT
Campania Alege Asumat un Oraș Curat ajunge anul acesta la cea de-a șaptea ediție, care se încadrează în seria de acțiuni derulate de BAT pentru atingerea obiectivelor de sustenabilitate, dar și de conștientizare a importanței reducerii impactului asupra mediului prin reducerea consumului de resurse și gestionarea responsabilă a acestora. Cei peste 3.400 de angajați ai BAT în România contribuie în fiecare an la multiplicarea mesajelor de conștientizare a importanței gesturilor individuale simple, cu impact major pentru mediu și societate.
Anual, entitățile BAT România derulează inițiative interne precum campanii de donare de sânge, de colectare selectivă, donații de textile pentru reutilizare și reciclare sau acțiuni de plantare și împădurire. Anul acesta, peste 23.000 de copaci au prins rădăcini în județele Buzău și Călărași, în urma acțiunilor succesive de plantare ale echipei glo din cadrul BAT România.
Transformarea economiei liniare necesită schimbarea modului în care afacerile concep, produc, utilizează și elimină produsele, iar BAT își propune să integreze principiul circularității în toate produsele sale. Compania a dezvoltat o abordare circulară pentru întregul ciclu de viață al produselor – în 2021, BAT România a lansat un program de colectare la nivel național a versiunilor anterioare ale dispozitivului glo, cu diferite campanii de comunicare dezvoltate în acest sens. În 2023, programul a fost extins pentru a include și colectarea dispozitivul pentru vapat din portofoliul companiei. În prezent, la nivel național sunt funcționale circa 450 de puncte de colectare și peste 155,000 de dispozitive au fost astfel returnate în vederea reciclării.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz