Finanțe Stiri

Petrolul, la cel mai scazut pret din ultimii ani

15 ian. 2016 < 1 min

Petrolul, la cel mai scazut pret din ultimii ani

Reading Time: < 1 minut

Pretul barilului de petrol de referinta in Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol a inregistrat joi o noua scadere, de 2,69%, comparativ cu ziua precedenta, si s-a situat la 25 de dolari, a anuntat vineri grupul petrolier, citat de agentia EFE.

Aceasta este a patra scadere consecutiva a pretului “aurului negru” in OPEC, care a atins nivelul cel mai redus incepand din septembrie 2003.

Din mai 2015, petrolul OPEC inregistreaza o puternica tendinta de scadere, incepand cu acea data pierderea fiind de circa 40 dolari/baril.

Nivelul redus al preturilor se datoreaza excesului de oferta de pe piata, prin care Arabia Saudita, care are cea mai mare pondere in cadrul OPEC, intentioneaza sa scoata de pe piata producatorii alternativi de petrol mai scump, in special SUA.

La asta se adauga si perspectiva unor exporturi mari de petrol din Iran, dupa asteptata ridicare a sanctiunilor internationale impuse acestei tari in contextul acordului nuclear incheiat in iulie 2015.

Totodata, pretul barilului de petrol Brent a scazut vineri, la bursa din Londra, sub nivelul de 30 de dolari, pentru prima data incepand din martie 2004, ca urmare a ingrijorarii investitorilor in legatura cu evolutia economiei Chinei, dar și din cauza excesului de oferta.

Petrolul Brent, de referinta in Europa, era cotat la International Echange Futures (ICE) din Londra la 29,97 dolari/baril, in jurul orei 9,30 GMT, in scadere cu 3,3% fata de pretul din deschiderea sesiunii de tranzactionare, cand a fost cotat la 31 dolari/baril.

Preturile petrolului sunt in coborare de peste un an și jumatate.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: