Finanțe Stiri

Piata de M&A, dominata de investitori straini

28 mart. 2016 3 min

Piata de M&A, dominata de investitori straini

Reading Time: 3 minute

Piata de M&A – fuziuni si achizitii din Romania a inregistrat in 2015 o crestere de peste 23% fata de 2014, valoarea totala a acesteia fiind estimata la 3,65 miliarde USD, majoritatea tranzactiilor fiind facute de investitori straini.

Cele mai multe tranzactii au fost facute de investitori straini, peste 60% din totalul tranzactiilor fiind efectuate de investitori care si-au marcat in acest fel intrarea pe piata sau companii multinationale care si-au consolidat pozitia in Romania. La nivel regional, Slovacia este singura tara din Europa Centrala si de Est care a reusit sa atraga o pondere mai mare de companii straine, arata Barometrul M&A al EY.

Comparativ cu 2014, cand predominanti au fost investitorii din Germania si Austria, cei mai importanti investitori straini in 2015 au provenit din SUA. Astfel, acestia au fost responsabili pentru 10% din investitiile straine, fiind urmati de cei din Irlanda si Marea Britanie, cu cate 8%.

La fel ca in 2014, doar 6% dintre tranzactiile inregistrate au fost facute de investitori romani care au achizitionat tinte externe, unul din cele mai mici procente din regiune, situandu-se la egalitate doar cu Bulgaria si Ungaria.

In 2015, majoritatea covarsitoare a investitorilor au fost strategici (83%), numarul tranzactiilor efectuate de acestia crescand cu 18% comparativ cu 2014, un trend prezent de altfel in toata regiunea, unde per total 78% din tranzactii au fost facute de acest tip de investitori.

„Anul 2015 a continuat efervescenta anului precedent. Stabilitatea macroeconomica a readus sentimentul pozitiv in perspectivele de afaceri si a dat incredere investitorilor pentru implementarea strategiilor de dezvoltare”, a declarat Florin Vasilica, liderul departamentului Asistenta in tranzactii, EY Romania.

Cresterea pietei a survenit in ciuda numarului mai redus de tranzactii inregistrate comparativ cu anul precedent. Fata de nivelul de 36% din 2014, ponderea numarului de tranzactii care au fost facute publice este 39% din cele 123 de tranzactii care au avut loc in 2015, valoarea medie a tranzactiilor sub 100 milioane USD mentinandu-se constanta la 21 milioane USD.

Financiar – bancar, sectorul vedeta

Dupa numarul de tranzactii, cele mai atractive sectoare au fost IT-ul si sectorul energetic si minier, acestea inregistrand si cele mai multe tranzactii (cate 13 de fiecare). Topul a fost completat de segmentul de real estate (12 tranzactii) si sectoarele de servicii si sanatate (cate 11 tranzactii in fiecare).

“Sectorul vedeta, din perspectiva valorii tranzactiilor in 2015, atat in Romania, cat si in Europa Centrala si de Sud-est, a fost segmentul financiar-bancar, care ne asteptam sa fie in continuare activ alaturi de sectoare precum IT, productie, energie sau servicii”, explica Florin Vasilica.

top tranzactii MACresterea valorica a pietei a fost sustinuta, printre altele si de tranzactiile din domeniul financiar efectuate de jucatori din domeniul bancar. Aici s-a inregistrat si cea mai mare tranzactie a anului, prin grupul italian UniCredit care a cumparat pachetul de 45% din actiuni detinut de Ion Tiriac la UniCredit Tiriac Bank pentru aproximativ 771 milioane USD. Printre alte tranzactii importante a caror valoare nu a fost facuta publica amintim achizitia operatorului privat de sanatate, Regina Maria de catre fondul britanic Mid-Europa Partners (estimata la o valoare de 148 milioane USD) sau achizitia Lafarge si Holcim Romania de catre producatorul irlandez CRH, intr-o mega tranzactie transfrontaliera estimata la 7,1 miliarde USD (din care aproximativ 439 milioane USD pentru activele din Romania).

“Date fiind previziunile macroeconomice, precum si evolutia de pana acum din anumite sectoare sau portofolii de investitii, ne asteptam ca tranzactiile transfrontaliere sa creasca, pe fondul solutiilor strategice alese de anumiti jucatori din sectoarele active in M&A, pentru a tine pasul cu firmele concurente care si-au consolidat deja pozitia prin achizitii”, adauga Florin Vasilica.

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: